Çocuklar, bir ülkenin geleceği ve
umudu olmalarının yanı sıra, toplumun en kırılgan grubunu da
oluşturmaktadırlar. Bu nedenle en iyi koşullarda dünyaya gelmelerinin
sağlanması, büyümeleri ve gelişmeleri için en uygun ortamın hazırlanması,
geleceğe dönük fiziksel, ruhsal ve zihinsel donanımlarının en üst düzeyde
oluşturulması ülkenin geleceği açısından yaşamsal önem taşımaktadır. Bu nedenle
ülkemizde çocukların beslenmesine yönelik birçok koruyucu ve geliştirici
etkinlik yürütülmektedir.
Yaşam kalitesini olumsuz
etkileyen, anne ve çocuk ölümlerine yol açabilen sağlık problemlerinin çözümüne
ve toplumun bu konuda bilinçlendirilmesine yönelik olarak çeşitli çalışmalar
yürütülmektedir. Bu çalışmalardan biri de ülkemiz için önemli bir halk sağlığı
sorunu olan iyot yetersizliği hastalıkları ve bu hastalıkların yol açtığı
sağlık problemlerinin önlenmesidir.
İyot eksikliği önlenebilir zeka
geriliğinin en önde gelen nedenlerinden birisidir ve kişiyi anne karnından
başlayarak tüm yaşamı boyunca olumsuz olarak etkileyen bir hastalıklar bütünüdür.
İyot yetersizliğinin en olumsuz
ve yıkıcı etkilerinin gözlendiği risk grupları; doğurganlık çağdaki kadınlar,
gebeler, bebekler ve çocuklardır. Bebek ve çocuklarda; büyüme ve gelişme
geriliği, zeka düzeyinin akranlarına göre en az 13,5 puan daha düşük olması,
öğrenme yeteneği ve okul başarısında azalma, gebelerde düşük ve ölü doğum
riskinde artma ve her yaşta guatr iyot yetersizliğin oluşturduğu önemli sağlık
problemlerinden sadece birkaçıdır.
Önemli bir halk sağlığı sorunu
olan iyot yetersizliği hastalıklarının önlenmesine yönelik olarak, 1994
yılından beri “İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi ve Tuzun İyotlanması
Programı” yürütülmektedir. 1998 yılında hazırlanan tuz tebliği ile tüm sofra
tuzlarının iyot ile zenginleştirilmesi sağlanmıştır. 2013/48 Türk Gıda Kodeksi
Tuz Tebliği son yayınlanan tebliğdir. Bu tebliğe göre sofra tuzu: Doğrudan son
tüketiciye sunulan, ince öğütülmüş, iyotla zenginleştirilmiş, rafine edilmiş
veya edilmemiş işlenmiş tuzu tanımlamaktadır. Sofra tuzuna 25-40 mg/kg oranında
potasyum iyodat katılması zorunludur. Tuzlarla ilgili denetimler Gıda Tarım ve
Hayvancılık Bakanlığınca sürdürülmektedir.
İyodun önemini topluma daha
çarpıcı ve etkili yöntemlerle aktarmak, ülkemizde iyotlu tuz kullanımını tüm
topluma yaygınlaştırmak, toplum bilinci oluşturmak ve 81 il bazında konuyu
gündeme getirmek amacı ile Haziran ayının ilk haftası (1-7 Haziran) İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası olarak belirlenmiştir. Hafta
boyunca tüm illerimizde halkayönelik
çeşitli etkinliklerle halkımıza bilgilendirme ve farkındalık ile konunun önemi
aktarılmaktadır. Bu çalışmalarla iyotlu tuz kullanımında elde edilen başarının
devam etmesi amaçlanmaktadır. Az ama
İYOTLU TUZ kullanalım.