SAĞLIĞINIZ
İÇİN DAHA AZ TUZ TÜKETİN
Aşırı tuz tüketiminin azaltılması amacıyla
Bakanlığımız tarafından Kasım 2011 yılından
beri “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılma
Programı" yürütülmektedir. Söz konusu
program kapsamında fazla tuz tüketiminin
sağlık üzerine olumsuz etkilerine yönelik kamuda
farkındalık oluşturulması
ve bilgilendirme yapılması amacıyla “Dünya Tuza Dikkat Haftası”
etkinlikleri yapılmaktadır.
Her yıl belirlenen farklı
bir tarihte ve temada gerçekleştirilen “Tuza
Dikkat Haftası” bu
yıl 12-18 Mart 2018 tarihleri arasında
olacak ve "Hepimiz Çok Fazla Tuz
Tüketiyoruz:
Aşırı
Tuz Tüketimini Azaltmanın 5 Yolu" (#5yol5gram #
tuzuazaltmanın5yolu") teması ile gerçekleştirilecektir.
Dünya Sağlık Örgütü;
yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak
Üzere şişmanlık, şeker
hastalığı ve bazı kanser türlerinden korunmak amacıyla tüketilmesi
gereken tuz miktarını
günde 5 gram (tepeleme bir çay kaşığı veya silme bir tatlı kaşığı olarak
önermektedir. Bu miktar
yemeklere tuz eklenmeden doğal olarak günlük tüketilen yiyecek ve
içeceklerle
sağlanmaktadır.
AŞIRI
TUZ TÜKETİMİNİN ZARARLARI
Tuzun fazla tüketimi vücutta birtakım sorunlara yol
açar. Bu nedenle tuz tüketiminde aşırıya kaçılmamalı. İşte fazla tuz
tüketiminin sebep olduğu hastalıklar:
1-Hipertansiyon
2-Kalp hastalıkları ve felç
3-Vücudun su tutması
4-Dehidrasyon (sıvı kaybı)
5-Osteoporoz (kemik erimesi)
6-Böbrek bozuklukları
7-Sindirim hastalıkları
8-Elektrolit ve hormon dengesizlikleri
AŞIRI TUZ TÜKETİMİNİ
NASIL AZALTABİLİRİZ?
1)Yaptığınız yemeklerde
kullandığınız tuz miktarını yavaş yavaş azaltın, ağız tadınız
zamanla az tuza
alışacaktır
2)Yemeklerinizi
lezzetlendirmek için tuz yerine; çeşitli baharatlar, dereotu,
maydanoz, limon ve
sarımsak gibi besinler kullanın
3)Çocuklarınızda
yemeklerine tuz ekleme alışkanlığı gelişmemesi için sofranızdan
tuzu ve tuzlu sosları
kaldırın
4)Hazır besinleri satın
almadan etiketini mutlaka okuyun ve daha az tuz içerenleri
tercih edin
5)Turşu, konserve,
salamura yaprak, zeytin ve peynir gibi besinleri tüketmeden önce
mutlaka suyla
yıkayın/suda bekletin; daha fazla taze sebze ve meyve tüketin
Aşırı Tuz İçeren Besinler
•Hazır soslar (soya, ketçap,
barbekü, tartar, salsa, hardal, makarna vb. soslar)
•Atıştırmalık ürünler (cips,
tahıl bazlı bar, meyve bazlı bar, patlamış mısır gibi)
•Tuzlanmış kuruyemişler
(fındık, fıstık, ceviz, badem, leblebi, kavurga, kabak ve ayçiçeği çekirdeği,
her türlü çekirdek içi vb.)
•Turşu ve salamura besinler
(siyah ve yeşil zeytin, sebze turşuları), balık konserveleri, tuzlanmış
ve/veya salamura edilmiş et ve balık ürünleri
•Aromalı/aromasız, doğal/doğal
olmayan gazlı/gazsız mineralli içecekler
•Geleneksel olarak evlerde
hazırlanan turşu, salça, tarhana, yaprak salamurası vb. besinlerdir.