AŞI, SOĞUK ZİNCİR VE GENEL BAĞIŞIKLAMA PROGRAMI

25.01.2018 tarihinde Aşı, Soğuk Zincir ve Genel Bağışıklama Programı Hizmet İçi Eğitimi Müdürlüğümüz Toplantı Salonunda Bulaşıcı Hastalık Kontrol Programları Birimi Şube Müdürü Dilek SOMUNCU’ nun açılış konuşması eşliğinde toplum sağlığı merkezleri, özel hastaneler ve devlet hastanelerindeki aşı ve soğuk zincir sorumlularına Hemşire Medine KESKİN tarafından 10:00-16:00 saatleri arasında eğitim verilmiştir. Bu eğitim kapsamında;

• Aşı Takip Sistemi Kullanımı
  • Aşı İle Önlenebilir İnvaziv Bakteriyel Hastalıkların Sürveyansı ve Genelgesi
  • Genişletilmiş Bağışıklama Programı Genelgesi
  • Aşı Sonrası İstenmeyen Etkiler
  • Aşı, Anti-serumların Isı ve Ultraviyole Hassasiyetleri
  • Soğuk Zincirin Tanımı ve Uygulamaları
  • Aşı Buzdolabı/Soğuk Hava Deposu
  • Termometre/Isı Takip Sistemi
  • Isı Takibi ve Acil Eylem Planı
  • Aşıların Yerleşimi
  • Aşı Odasının Özellikleri
  • Aşı Nakil Kabının ve Buz Aküsünün Kullanımı
  • Isı İhlalleri ve İlgili Komisyonlar
  • İzleme Değerlendirme Ziyaretleri konularında bilgilendirmeler yapılmıştır.

Genişletilmiş Bağışıklama Programı Genelgesi doğrultusunda tanımlanmış olan bağışıklama hizmetlerinin doğru ve etkin bir şekilde yerine getirilmesi, bireyin hem kendi sağlığı için hem de toplum sağlığının korunması açısından aşılamanın önemi hakkında farkındalık oluşturularak aşı ile önlenebilir bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkmasının ve yayılmasının önlenmesi oldukça önemli ve gerekli olduğu vurgulanmış olup sahada yaşanan problemler - çözüm önerileri, karşılıklı soru cevap eşliğinde eğitim tamamlanmıştır.