KURBAN
BAYRAMINDA BESLENME VE ÖNERİLER
Kurban Bayramında aile ve akraba ziyaretlerinin
sık olması ve ikramlar ile birlikte özellikle kırmızı et ve tatlı tüketimi
artmaktadır. Kırmızı et protein açısından zengin bir kaynak
olmasının yanında, doymuş yağ ve yüksek oranda kolesterol içerdiğinden,
sağlığımızı riske atmaktadır. Et önemli bir demir kaynağıdır ve bu demirin
vücut içerisinde kullanımını artırabilmek için C vitamininden zengin besin
kaynaklarının, etle beraber tüketilmesi gerekmektedir.
KURBAN BAYRAMINDA
DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Taze
kesilmiş etin sindirimi çok zordur, hazımsızlık yapabilir ve sert olmasından
dolayı pişirilmesi zordur. Gün içerisinde sindirim sıkıntısıyla karşılaşmamak
için, etler buzdolabında 1-2 gün bekletildikten sonra tüketilmelidir. Kavurma,
kurban bayramının vazgeçilmezleri arasındadır. Gelenek haline gelen kavurmanın
içine, kuyruk yağı veya tereyağı eklenmeden kısık ateşte kendi suyu ile
pişirilmelidir. Etin içeriğinde bulunan yağ, yemeğin lezzeti için yeterli
olduğundan ayrıca yağ eklemeye gerek yoktur. Mangal sırasında etlerin
kömürleşmemesine, dışı pişen, içi çiğ kalan etlere dikkat edilmelidir. Ayrıca
yüksek risk taşıyor olmasından dolayı çiğ köfte tüketiminden kaçınılmalıdır.
Kurban bayramlarında genelde sakatat tüketimi de arttığı için özellikle
kolesterolü yüksek ve kalp-damar hastalığı olan kişilerin sakatat tüketiminden
kaçınmaları gerekmektedir.
KURBAN
ETLERİ NASIL SAKLANMALIDIR?
Kesilen etlerin korunması ve saklanmasının insan sağlığı açısından çok
önemli olduğu unutulmamalıdır. Etlerin sağlıklı saklanmasında dikkat edilmesi
gerekenler:
Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde
küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılmalı ve
buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalı. Bu şekilde
hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin
dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabilir.
Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin
dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı ‘mikroorganizmalar’ için üreme
ortamı oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Çözünen et hemen pişirilmeli
ve tekrar dondurulmamalıdır.
Etler, oda ısısında açıkta bırakılmamalı, yine buzdolabının alt bölmesinde
çözünmesi sağlanmalıdır. Derin dondurucuda saklanan etin buzdolabının sebzelik
kısmının üstüne konularak çözünmesi beklenebilir. Etin çabuk çözünmesi amacıyla
uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözünme, oda sıcaklığında bekletme gibi
yöntemler, insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde
getirmektedir.
KURBAN BAYRAMINDA BESLENME ÖNERİLERİ
* Güne hafif bir kahvaltı ile başlanmalıdır.
*Aşırı miktarda yemekten kaçınıp az ve sık yemek yenmelidir.
* Yemek pişirme yöntemi olarak kızartmalar yerine, ızgara veya haşlama
tercih edilmelidir.
* Ağır hamur tatlılar, şekerli, aşırı yağlı, çok tuzlu, kalori açısından
yoğun yiyecekler yerine, sebze ve meyve tüketimine ağırlık verilmelidir.
* Çay, kahve gibi kafeinli içecekler fazla tüketilmemelidir.
* Öğün aralarında su tüketilmelidir.
* Diyabetliler, kalp hastaları, yüksek tansiyonu olanlar ve özel beslenme
tedavisi uygulayanlar bu tedavilerini bozmamalıdır.
* Her öğün et ağırlıklı yemekler tüketmek yerine sebze yemekleri ve meyveyi
dengeleyerek günlük menü planlanmalıdır.
* Hipertansiyon, kalp, şeker hastaları ve damar tıkanıklığı olan kişiler
hafif ve yağsız yemekler ile az az ve sık sık beslenmelidir.
* Yanlış seçilen ve fazla tüketilen her lokmanın sağlığımızı olumsuz
etkileyeceği unutulmamalıdır.