Ramazan ayında Hizmet İçi
Eğitim Planı Kapsamında, İl Sağlık Müdürlüğü Toplantı Salonunda Çorum Halk
Sağlığı Müdürlüğü personellerinden Diyetisyen Elif KAYALI KARAKUŞ tarafından, “Ramazanda
ve Bayramda Beslenme” konulu eğitim gerçekleştirildi. İl Sağlık Müdürlüğü
personellerine verilen eğitimde;
Ramazan ayında yeterli ve
dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için sahur öğününü atlamamak gerektiği, sahurda
süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi besinlerden oluşan
hafif bir kahvaltı yapılmasının önemi vurgulandı. Sıvı ihtiyacını karşılamak
için iftar ve sahur arasında 2 lt. sıvı alınması gerektiği belirtilerek, ana yemekler olarak, etli, tavuklu veya hindi
etli sebze yemekleri bol koyu yeşilli salatalar ve makarna, bulgur gibi tahılları
tüketilmesi gerektiği ifade edildi. Ayrıca sindirim sistemi rahatsızlıklarının
önlenmesi açısından yemeklerde lif oranı yüksek yiyecekler (kuru baklagiller,
kepekli tahıllar, sebzeler) ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, hoşaf ve
kompostolar, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih edilmesi tavsiye
edildi.
Bayramda sağlıklı
beslenme önerileri
-Bayram sabahına hafif
bir kahvaltı ile başlanmalı
-Peynir, yumurta, tam
tahıllı ekmek ve bol domates, salatalık, yeşilbiber tüketilmeli
-Eski beslenme düzenine
geçişte sıvı alımı artırılmalı,
-Su yanında kahve ve
çay tüketimi sınırlandırıp; sıvı olarak ayran, taze sıkılmış meyve suları veya
komposto gibi içecekler tercih edilmeli,
-İftarda olduğu gibi
bayramda da yemekler, porsiyon kontrolü sağlamak için yavaş ve iyice çiğneyerek
tüketilmeli,
-Bayram boyunca yağlı, hamurlu ve kızartılmış
besinleri fazla tüketmenin sindirim sisteminde hazımsızlık, reflü gibi sorunlara
neden olabileceği unutulmamalı,
-Şerbetli tatlılar
yerine sütlü, meyveli tatlılar, dondurma tercih edilmeli,
-Bayram ziyaretlerinde tüketilen şeker ve tatlıların
miktarına dikkat ederek diğer öğünde alınması gereken kalori miktarı sınırlandırılmalı,
-Fiziksel aktiviteyi
arttırmak için bayram ziyaretleri yaparken yakın yerlere yürüyerek gidilmeli.
Ve unutulmamalı ki; “Yemek için
değil, Yaşamak için yemeli”