EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ
Tıptaki ilerlemelerle birlikte hastalıkların tanı ve tedavisindeki başarı oranı artmış, ortalama yaşam süresi uzamış ve bebek ölüm oranları azalarak demografik değişimler meydana gelmiştir.
Toplumdaki nüfus yapısındaki değişimle sağlık hizmetlerinin sunumunda daha etkin ve etkili yolların aranmasını gerektirmiş ve bu da sunulan sağlık hizmetlerinde çeşitli uygulamalara gidilmesine neden olmuştur.
Bu sağlık hizmetlerinden biri de evde sağlık hizmetleridir. Evde sağlık hizmetleri sadece fiziksel/tıbbi boyuttaki hizmetler değil aynı zamanda psikolojik ve sosyal boyutu da içeren bir hizmettir. Dolayısıyla evde sağlık hizmetleri; hekim, hemşireler, diyetisyenler, sosyal hizmet uzmanları, psikologlar, gerektiğinde manevi destek görevlileri ile diğer sağlık çalışanlarından oluşan bir ekip anlayışıyla verilmektedir.
Bu anlayış ile evde sağlık hizmetlerinin psikolojik ve sosyal boyutu çerçevesinde; 28.02.2025 tarihinde İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Sinan ZEHİR, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Dr. İhsan DEMİRBAŞ ve Evde Sağlık Biriminde görevli hekim ve sağlık çalışanlarımız ile evde sağlık hizmeti alan Satı YAPAR ve Hanife KIZIL isimli hastalarımız ikametinde ziyaret edilmiştir.
Hastalarımız ve yakınları ile hastalarımızın durumu, ilerleyen dönemde hastalarımız için sağlık ya da psikolojik ve sosyal boyutta neler yapılabileceği değerlendirilerek önümüzdeki süreçteki ziyaret aksiyonları planlanmıştır.
Evde Sağlık Hizmeti Nedir?
Evde sağlık hizmetleri; bireyin sağlığını korumak, yükseltmek, yeniden sağlığına kavuşturmak amacıyla profesyonel düzeyde temel tıbbi müdahaleler ve bakım hizmetinin bireyin kendi evinde veya yaşadığı ortamda sunulmasıdır.
Bu anlamda evde sağlık hizmetleri genel olarak, sağlık kurumlarında kalış gereksinimini azaltan ya da geciktiren hizmetler olarak ifade edilmektedir. Diğer bir ifade ile evde sağlık hizmetleri, ev ziyaretleri temeline dayalı bir sağlık hizmeti sunum şeklidir. Ev ziyaretleri hasta ya da hizmet alacak bireyi ve aileyi belirlemek, gerekli olan hizmeti sunmak ve kontrol etmek amacıyla gerçekleştirilmektedir.
Evde Sağlık Hastası Kimdir?
Tanısı konmuş hastalıklar sebebiyle cihaza, yatağa veya eve bağımlı olan ve/veya yaşlılığından dolayı sağlık hizmetine ulaşımda zorluk yaşayan, yaşadığı mekânda evde sağlık hizmeti alma talebinde bulunan ve bu talebi uygun görülen birey evde sağlık hastasıdır.
Diğer bir yaklaşımla; sürekli ya da dönemsel kendi kişisel bakımını sağlama, yaşam kalitesini sürdürme kapasitesinde olmayan, kişisel tercihlerini kullanmada ve yaşamının devamını sağlanmasında aile, akraba veya tıbbi, sosyal ve diğer alanlardan uzmanların desteğine gereksinim duyulan kişiler olarak tanımlanmaktadır.
Kimler Faydalanabilir?
Hastalığı sebebiyle cihaza ve/veya eve bağımlı hastalar,
Sağlık kurulu raporu ile belgelenmiş kronik hastalığı bulunan ve günlük yaşam aktiviteleri skoru yönünden tam bağımlı veya ileri derecede bağımlı olarak nitelendirilen 65 yaş ve üzeri hastalar,
80 yaş ve üzeri hizmet talep eden tüm yaşlılar,
Palyatif bakım hizmeti almış ve tıbbi bakımının evde yapılması uygun görülen hastalar,
Hastaneden taburcu olurken hekimi tarafından evde sağlık hizmeti sunulması uygun görülen ve tedavi planı yapılan sürekli tıbbi bakım hizmeti alması uygun görülen hastalar,
Sağlık tesisinden taburculuk sonrası otuz güne kadar (gerektiğinde hekim tarafından otuz güne kadar sürelerle uzatılabilen) tıbbi bakıma ihtiyacı olan ve hastaneden taburcu olurken hekimi tarafından süreli tıbbi bakım hizmeti alması gereken bireyler, evde sağlık hizmetlerinden faydalanabilmektedir.
Evde Sağlık Hizmetlerinin İlimizdeki Durumu
İlimizde Evde Sağlık Hizmetleri 10 Evde Sağlık Hizmetleri Birimi, 15 ekip aracı ve 130 personel ile hizmet vermekte olup, ilk hizmet vermeye başladığı 2010 yılından itibaren 2024 yılı sonuna kadar toplam ulaşılan hasta sayısı 38.817’dir.
2024 yılı içerisinde 4.610 yeni hasta evde sağlık hizmetlerine kayıt olmuş ve toplamda 18.991 hasta evde sağlık hizmeti almıştır. İlgili hastalara 58.492 ziyaret gerçekleştirilmiştir. 2025 Ocak ayı itibariyle aktif hasta sayısı 3.387’dir.
Evde Sağlık Hizmetlerinden yararlanan hasta ve hasta yakınlarına “Hasta Deneyim Anketi” uygulanmış olup, ilimizde sunulan bu hizmetten vatandaşlarımızın Memnuniyet Oranı % 98,07 olarak sonuçlanmıştır.
Evde sağlık hizmetleri, günümüzde giderek önem kazanan ve sağlık sisteminin vazgeçilmez bir parçası haline gelen bir hizmettir.
Çorumda bu hizmete ihtiyacı olan her hastaya, evde sağlık birimlerimiz ve bu birimlerimiz bünyesinde görevli olan ekiplerimizle haftanın yedi günü ulaşmaya, hizmet sunmaya devam edilecektir.