HALK SAĞLIĞI HİZMETLERİ BÖLGESEL DEĞERLENDİRME TOPLANTISI
Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen Halk Sağlığı Hizmetleri Bölgesel Değerlendirme Toplantısı Halk Sağlığı Genel Müdürümüz Doç. Dr. Muhammed Emin Demirkol başkanlığında Sağlık Bakanlığı Saha Koordinatörü ve kıymetli daire başkanlarımızın katılımlarıyla gerçekleştirilerek, koruyucu sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi, sahada karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri üzerinde duruldu.
Toplantıda ilimizde devan eden, proje aşamasında olan ve Sağlık Bakanlığı makro planlaması çerçevesinde yeni planlanan Birinci Basamak Sağlık yatırımları (Toplum Sağlığı Merkezi, Aile Sağlığı Merkezi, Sağlıklı Hayat Merkezi) değerlendirildi. İl merkezindeki nüfus artışı ve nüfusun yoğun olduğu alanlara göre yapılması planlanan binaların nitelikleri üzerinde görüş alışverişinde bulunuldu. Yatırım planlarının İl Sağlık Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün ilgili birimleriyle koordineli biçimde sürdürülmesi ve mevcut yatırımların hızlandırılması kararına varıldı. Halk Sağlığı Daire Başkanları ile birebir genel müdürümüzün koordinasyonunda ilimizde sürdürülen Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri değerlendirildi. Kanser taramalarını arttırmak için alınacak tedbirler, ilimizde yürütülen faaliyetler, vatandaşlarımızın duyarlılığını arttırmak için yapılması gerekenler görüşülmüş eylem planı hazırlanmıştır. Sağlıklı hayat merkezlerinin halkın arasındaki bilinirliliğini arttırmak için tanıtım faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinin önemli olduğu, Aile Hekimliği Birimleri ile 2. ve 3. Basamak sağlık tesisleri arasındaki entegrasyon çalışmaları kapsamında aile hekimlerinin kendilerine başvuran ve ileri tetkik tedavi için 2. ve 3. Basamak tesislerine gitmesi gereken hastaları için hastanelerden MHRS randevusu almalarının hastanelerin yoğunluğunu azaltmada önemli olduğu değerlendirilmiştir. Hastalar aile hekimlerine başvurdukları zaman hastanelerden kolaylıkla randevu alabildikleri için Aile Hekimleri tarafından alınan MHRS randevusunun yaygınlaştırılması ve arttırılması için çalışmalar planlanmıştır. Halkın kaliteli su kullanması için alınacak tedbirler değerlendirilmiş ilimizdeki ilgili diğer kurumlarla işbirliği içinde bu konuda çalışmaların hızlandırılmasına karar verilmiştir. Ülkemizde ve ilimizde yüksek olan sezaryenle doğum oranlarının kabul edilebilecek sınırlarda ve sezaryen ameliyatına ihtiyaç duyulan zorunlu hallerde yapılması, anne ve bebek için normal doğumun teşvik edilmesi ve arttırılması için ilimizde hayata geçirilen uygulamaların yaygınlaştırılması ve tanıtılması kararına varılmıştır. Aile hekimlerimizin yaptığı kronik hastalık takiplerinin toplum sağlığı için önemi vurgulanmıştır. Diyabet, astım, böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği gibi hastalıkların bu takipler sayesinde organ ve doku yetmezliğine yol açmasının önüne geçilebilmekte ve hastaların kaliteli yaşam sürmesine katkıda bulunmaktadır. Bu konuda Aile hekimleri tarafından hastalarının yakından takip edilebilmesi için Aile Hekimi başına düşen nüfus sayısının azaltılması çalışmalarının hızlandırılmasına karar verilmiştir.
Başta Sağlık Bakanımız olmak üzere Halk Sağlığı Genel Müdürümüz Doç. Dr. Muhammed Emin DEMİRKOL‘a ve Halk Sağlığı Genel Müdürlüğümüzün kıymetli daire başkanlarına ilimizdeki halk sağlığı hizmetlerinin iyileştirilmesine yönelik yürütülen projelere vermiş oldukları katkılar için çok teşekkür ederiz.