20-26 MAYIS TUZA DİKKKAT HAFTASI KAPSAMINDA YAPILAN FARKINDALIK ETKİNLİKLERİ
Dünyada ölümlerin yarıdan fazlasına bulaşıcı olmayan hastalıklar neden olurken; bunların %30’unu kalp-damar hastalıkları oluşturmaktadır. Bu hastalıklar için en önemli değiştirilebilir risk faktörleri; aşırı tuz tüketimini de kapsayan sağlıksız beslenme, fiziksel aktivite yetersizliği, sigara kullanımı ve alkol kullanımıdır.
Yüksek kan basıncı (hipertansiyon), kalp-damar hastalıklarının en önemli risk faktörüdür. Yüksek kan basıncı dünyadaki tüm ölümlerin %13’ünden sorumludur. Kan basıncı seviyesinin en önemli belirleyicisi, diyetle alınan sodyum yani tuz miktarıdır. Yüksek sodyum (günde 2 gr’dan fazla) ya da tuz (günde 5 gr’dan fazla) tüketimi; yüksek kan basıncı, artmış kalp hastalıkları ve inme riski oluşturur. Günümüzde yapılan son çalışmalarda da fala tuz kullanımı ve sağlık etkileri benzer sonuçlar vermektedir. Tuz tüketiminin azaltılması kan basıncının düşürülmesi ve dolayısı ile inme, kalp damar hastalıkları ve böbrek hastalıkları riskini azaltmasında en etkili yöntemlerden birisidir. Günde 5 g’dan daha az tuz alımı inme riskini %23, kalp damar hastalıkları genel hızını %17 azaltmaktadır. Pek çok Avrupa ülkesinde günlük alım 8-11 g olup DSÖ tarafından günde 5 g tüketim önerilmektedir.
Bakanlığımız tarafından Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Eylem Planı hazırlanmış olup bu konudaki çalışmalarının güncellenerek sürdürülmesine karar verilmiştir.
Bu kapsamda İl Sağlık Müdürlüğümüz Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Birimi tarafından 20-26 Mayıs Tuza Dikkat Haftası kapsamında toplum katılımlı farkındalık etkinlikleri yapılmıştır.
İlimiz Bahçelievler Salim Akaydın Ortaokulunda öğrenci ve öğretmenlere yönelik “Sağlıklı Tuz Tüketimi” konulu eğitim verildi. Toplam 191 kişiye ulaşıldı.
İlimiz 75. Yıl Cumhuriyet Ortaokulunda da “Sağlıklı Tuz Tüketimi” konulu eğitim verildi. Öğrencilere sağlıklı beslenme alışkanlıkları hakkında bilgi verilip konu ile ilgili eğlendirici ve öğretici videolar izletildi. Katılımcıların soruları cevaplandı “Tuz ve Tuz Kullanımı” ile ilgili broşürler dağıtıldı. Ardından okul bahçesinde öğretmen ve öğrencilerle yürüyüş yapılıp, “Tuz Kullanımına Dikkat Çekmek” amaçlı döviz ve pankart açılarak farkındalık oluşturuldu. Öğrencilere “Sağlık ve Çocuk” dergisi dağıtılarak hatıra fotoğrafları çekildi ve etkinlik sonlandırıldı. Toplam 166 kişiye ulaşıldı.
Hitit Üniversitesinde Beslenme ve Diyetetik Kulübü öğrencileriyle birlikte, Müdürlüğümüze bağlı birimlerce de Kadeş Meydanı ve Hürriyet Meydanında farklı zamanlarda stant etkinlikleri yapılmıştır. Tuz Tüketimi ile ilgili afiş ve broşürler dağıtılıp bilgilendirme faaliyetleri yapılmıştır.
Toplumun farklı kesimlerine de ulaşmak amaçlı halk eğitimleri düzenlenmiştir. Bu kapsamda ise Müftülüğümüze bağlı Kuran Kurslarında “Tuz Tüketiminde Dikkat Edilecek Hususlar” hakkında eğitimler düzenlenmiştir.
Ayrıca ilimizde genel bir farkındalık oluşturmak için İlimiz Eczacılar Odası Başkanlığı ile görüşülüp il ve ilçelerimizdeki eczanelerde Tuz ve Tuz Tüketimine Dikkat çekmek amaçlı afişlerin asılması sağlanmıştır.
Toplu üretim ve tüketim yapılan lokanta, kafe, pastane gibi alanlarda hem gıda üretimi aşamasında görev alan personelin hem de buraları tercih edecek olan müşterilerin dikkatini çekmek amaçlı Çorum Aşçılar ve Lokantacılar Odası İl Odası Başkanı İsmet ÇITAK ile görüşülüp Tuz Kullanımı ile ilgili afişlerin asılması sağlanmıştır.
Tuza Dikkat Haftası kapsamında yapılan tüm faaliyetler il merkezi ve ilçelerimizde eş zamanlı olarak yürütülmüştür.