ÇOCUKLARIMIZIN GÖZ SAĞLIĞINI İHMAL ETMEYELİM !
OKUL ÇAĞI GÖRME TARAMA PROGRAMI (İlkokul 1. Sınıflar İçin)
Ülkemizde bebeklik ve çocukluk çağında sık görülen görme sorunlarının erken tanınması ve gerekli tedavilerinin sağlanabilmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından Ulusal Görme Tarama Programı yürütülmektedir. Aile hekimleri tarama programı kapsamında kendilerine kayıtlı her bebeği/çocuğu, belirlenen yaşlarda ve protokol çerçevesinde taramaktadır.
Göz problemleri çocukluk çağında en sık rastlanan dördüncü sağlık problemidir ve göz taramaları bu durumu ortaya çıkarmak için başvurulan en hayati yöntemdir.Okul çağındaki çocuklarda görme kusurlarının erken dönemde belirlenmesi, aynı zamanda onların okul başarısı ile yakından ilişkilidir.
Çocukların 6-7 yaş izlemleri içerisinde (ilköğretim 1. Sınıfa başladığı yıl) görme taraması yapılması gerekmektedir. Tarama çocukların kendi aile hekimleri tarafından uygulanmakta olup, taramada; risk faktörleri sorgulaması, görme muayenesi, kırmızı refle testi ve görme keskinliği testi (Lea Sembol Testi) yapılmaktadır.
Görme Taramasının amacı nedir?
Genel olarak hastalıkların erken dönemde fark edilmesi için çeşitli tarama yöntemleri kullanılmaktadır. Tarama işlemi, görünüşte sağlam olan kişilere bazı testler, muayeneler veya diğer yöntemler uygulanarak henüz tanısı konulmamış bilinmeyen hastalık veya bozuklukların yaklaşık olarak belirlenmesi, başka bir deyişle şüpheli hastaların sağlamlardan ayrılmasıdır. Çocukluk çağı görme kayıpları, uzun bir hayatın görme hissi olmadan yaşanmasına neden olabildiği için, önleyici/koruyucu göz sağlığı hizmetleri açısından oldukça önemlidir.
Çocukluk çağında yapılan görme taramalarının amacı; görmenin normal gelişimini engelleyecek risk etmenlerini saptamak ve yetersiz görmesi olan olguları erken dönemde tanımaktır.
Görme Taraması ile hangi hastalıkların erken tanısı konabilir?
Çocuklarda yapılacak göz taramaları ile tanınabilen hastalıkların başında şaşılık, kırma kusurları veya katarakt ya da korneal skar gibi eksikliklere yol açan bazı durumlara bağlı olarak gelişebilen göz tembelliği gelmektedir.
Çocukluktaki görme ile ilgili sorunlar, okulda yetersiz bir performansa, en kötüsü ise körlükle sonuçlanabilecek bir çocukluk çağı yaşanmasına sebep olabilir. Taramalar sayesinde bunun gibi çok önemli patolojilerin erken tanı ve tedavisi ile çocuğun görme potansiyeli korunabilir.
Çocukları bu yıl ilkokul 1. Sınıfa başlayan velilerimizin, tarama için Aile Sağlığı Merkezlerinden randevu alarak Aile Hekimlerine başvurmaları gerekmektedir.