3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası
Ülkemizde her yıl 3-9 kasım organ bağışı haftası olarak kutlanmaktadır.
Organ bağışı, 18 yaşından büyük bireylerin kendi özgür iradesiyle, organlarının bir veya birkaçını başka hastaların tedavisinde kullanılması adına bağışlamasına denilmektedir. Son dönem organ yetmezliği nedeniyle, fonksiyonunu yitirmiş organın yerine, yeni bir organın takılması işlemine ise organ nakli denilmektedir. Son dönem organ yetmezliğindeki hastanın organı çalışmaz. Organ görevini yerine getiremediği gibi vücuda zarar vermeye başlar. Bu durumdaki hastaların yaşamlarını devam ettirebilmeleri için tek tedavi organ nakli olmalarıdır. Böbrek yetmezliği gelişen hastalar nakil olana kadar diyaliz tedavisi sayesinde nakil olana kadar hayata bir köprüyle bağlanabiliyorken; kalp karaciğer gibi organların yetmezliğinde acil bir şekilde nakil yapılması gerekmektedir.
1978 senesinde yürürlüğe giren 2238. Kanunun 6. Maddesine göre 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan her birey İl Sağlık Müdürlüklerinden ya da hastanelerin organ bağışı koordinatörlüğünden organ bağışı yapabilmektedir.
3 Kasım 1975 tarihinde ülkemizde ilk başarılı organ naklinin gerçekleştiğinden beri tecrübeli ve yetkin sağlık çalışanlarımız sayesinde son 50 yılda Türkiye’nin birçok ilinde organ nakli merkezlerinde çok sayıda nakil ameliyatları gerçekleştirilmektedir.
Gelişen günümüz tıp teknolojisi sayesinde sadece kalp, böbrek, karaciğer, akciğer gibi organlar değil, aynı zamanda ihtiyacı olan hastalara kalp kapağı, göz kornea tabakası kas ve kemik iliği gibi dokuların da nakli sağlanabilmektedir.
Organ nakillerini canlıdan yapılan ve kadavradan alınan organ olarak iki ana başlık altında inceleyebilmekteyiz. ‘Annesi oğluna böbreğinin birini verdi’ şeklinde kulağımıza gelen haberleri canlı organ nakli başlığı altında konuşabiliyorken, kalp gibi tek ve biricik organlarımızın nakli sadece beyin ölümü bilimsel olarak kanıtlanmış artık yaşama dönme ihtimali tamamen bitmiş olan merhumlardan mümkün olabilmektedir.
Bugün istatistiklere baktığımızda 22660 sayıda insanın son bir umut içerisinde organ bağışı beklediğini görüyoruz. Bekleyişin bitmesi ve hayatın bir insan için daha sağlıkla devam edebilmesi adına Sağlık bakanlığı ile birlikte Çorum İl Sağlık Müdürlüğü olarak çeşitli farkındalık faaliyetleri yürütüyoruz.
Organ bağışı haftası içerisinde daha fazla vatandaşımızı konuyla ilgili bilgilendirebilmek adına İlçe Sağlık Müdürlüklerimizle birlikte ortaokul lise ve üniversitelerdeki öğrencilerimizle buluşuyor ve konunun önemiyle ilgili konuşmalar yapıyoruz. İlimizde yoğunluk olan bölgelere stantlar kurarak organ bağışı yapmaya düşünen vatandaşlarımıza stantlarımızdan bağış kartı oluşturma olanakları sağlıyoruz.
22660 kişi umutla bir hediyenin hayalini kuruyor. Organ nakli merkezleri son teknoloji tıbbi cihazlarla hazırlar. Çok sayıda ilgili branşlarda deneyim kazanmış hekimlerimiz ve hemşirelerimiz hastalarına uyum sağlayacak bir organın haberi için gece gündüz açık olan telefonlarıyla bekliyor. Din âlimleri, organ bağışının candan cana verilen en güzel sadaka olduğunu söylerken, bir insanın hayatına sağlıkla dokunabilmenin iyiliğini hatırlatıyorlar.
Bekleyiş bitsin, hayat devam etsin.