Her yıl Ocak ayının ilk Pazar gününden başlayan haftada kutlanan “Verem Eğitimi vePropaganda Haftası’nın amacı veren ile ilgili toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa bütünkesimlerindikkatininçekilmesidir.
TB etkeııi “Mycobacterium tuberculo,sis” basilidir. Tüberküloz (TB) halen dünya genelinde önemli bir sağlık problemidir. Dünya nüfusunun yaklaşık dörtte biri tüberküloz basili(Mycobacterium tubercıılosis) ile enfektedir. Bu insanların %10’unda yaşamlarınınbir dönemindetüberküloz hastalığının ortaya çıkacağı düşünülmektedir. BCG aşısı özellikle çocuklarda kanlayayılanve ağır seyreden tüberküloz hastalığını(menenjitve miliyer TB) önlemede etkilidir.Ülkemizde BCG aşısı doğumdan sonra 2. ayini bitiren bebeklere aile sağlığı merkezleri ve veremsavaşıdispanserlerindeücretsizolarakyapılmaktadır.Aşızamanıgeçirilirse,6yaşakadaryapılabilir,ancakbudurumdaöncetüberkülinderi testi(TDT-PPD)yapılmasıgerekir.
Tüberküloz basili hava yolu ile bulaşır. Basilin kaynağı, tedavi görmemiş veya düzenlitedavi görmeden aktif akciğer ve larinks tüberkülozu olan hastalardır. Hasta insanlardan öksürmeve hapşırmaile ortama yayılanmikrobunsolunumyoluile alınmasısonucubulaşır. Tedaviedilmeyen her hasta yılda 10-15 kişiye hastalığı bulaştırır. Balgam yayması pozitif olan ve akciğerkavitesibulunanhastalardahafazlabasilsaçarlar.Ençokhastaneailebireylerineveyakınçalışmaarkadaşlarına bulaşma olur. Tedavi ile basil sayısı çok kısa sürede azalır. Hastaların çoğunda ortalama2-3haftadabulaştırıcılıkyokolur.
Genel yakınınalar:Halsizlik,iştahsızlık,kilo kaybı, çocuklardakilo alamama,ateş, gece terlemesivb.olabilir. '
Solunumsistemiyakınmaları:Öksürük,balgam,öksürüklekantükürme,göğüs-sırt-yanağrısı,nefesdarlığıdır.
Larinkstüberkülozu seskısıklığıyapabilir.
Diğerorganlarıtutantüberkülozhastalığındailgiliorganaaitbulgularolabilir(lenfadenopati,hematüri,eklemdeşişlikvb.)
İki-üçhaftadanuzunsürenvenon-spesifikantibiyotiktedavisialmışolmasınarağmenklinikyanıtalınamayanöksürüktetüberkülozhastalığındanşüphelenmekgerekir.
Ülkemizde tüberküloz tedavisi ücretsizdir. Tüberküloz tedavisi standarttır. Yeni tüberkülozhastalarının tedavisinde standart tedavide genellikle iki ay 4 farklı ilaçla ve dört ay 2 ayrı ilaçlaolmak üzere 6 aylık tedavi uygulanmaktadır. Bu standart tedavi, İlimiz Verem Savaş Dispanserindeaynı şekilde düzenlenir.Tedavi de kullanılan bütün ilaçlar verem savaşı dispanserlerinden ücretsizverilir. Tedavide verilen ilaçların düzenli içilmesi çok önem taşır. Çünkü hastaların bir kısmıtedaviyi terk etmekte ve toplumda basil saçmayı sürdürmektedirler. Hastanın ilaçlarını içtiğindenemin olmak için her doz ilacı bir sağlık personelininveya başka bir görevlinin gözetimindeiçirtmeken uygun yoldur. Buna doğrudan gözetimli tedavi (DGT) denilir. Tedavinin dispanserde ya dahastanedebaşlanması, gerekir.Aylıktakiplerinindedispanserdeyapılmasıuygundur.Tedaviyisonlandıranakadarözenlesürdürmekgerekir.
Bulaştırıcı tüberküloz hastası ile aynı havayı paylaşan ve tüberküloz basiline maruz kalankişilere “temaslı” denilir. Tüberküloz hastası ile teması olan kişide enfeksiyon gelişimini önlemekve tüberküloz enfeksiyonuolan kişide tüberkülozhastalığı gelişiminiönlemek amacıyla koruyucuilaç tedavisi verilmektedir. Tüberküloz hastasının aile bireyleri ve diğer temaslıları dispanserlerdeücretsiz olarak muayene edilir ve gerekli tetkikleri yapılır. Temaslı muayenesi sonucunda hastaolduğutespitedilenlertedaviedilir.Tümkamuoyunasaygıyladuyurulur.
ÇORUMİLSAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ