Alkol Farkındalık Haftası
26 Kasım 2021

ALKOL FARKINDALIK HAFTASI

Alkole bağlı zararları ve ölümleri azaltmak maksadıyla toplumsal farkındalığın artırılmasını hedefleyen Alkol Farkındalık Haftası’nı destekliyoruz.

Alkol Sağlığa Zararlıdır

Alkol kullanımı; çeşitli kanserler, akciğer hastalıkları, ruhsal bozukluklar, siroz, gastrointestinal sistem hastalıkları, kardiyovasküler bozukluklar gibi 200’den fazla hastalık ve yaralanmaya sebep olmakta ve yaşamın pek çok alanının etkileyen zararlar oluşturmaktadır. Ayrıca alkol; doğum anomalilerine yol açmanın yanı sıra şiddet, suça eğilim, intihar, aile içi sorunlar, sosyal problemler, trafik kazaları ve iş yeri problemleri gibi pek çok toplumsal ve ekonomik soruna da sebep olmaktadır.  Alkolün olumsuz sonuçları sadece kullananları değil, onların eşlerini, çocuklarını, arkadaşlarını ve çevrelerindeki insanları da etkilemektedir. Dolayısıyla alkol sağlık için zararlı olduğu kadar, açtığı toplumsal yaralar sebebiyle de bireyler ve aileleri için yıkıcı sonuçlar doğurmakta ve toplumsal yaşamı olumsuz etkilemektedir.

Dünya Sağlık Örgütü, alkolü dünyada sağlığın bozulmasına ve erken ölüme sebep olan önlenebilir en önemli üç faktörden biri olarak tanımlamaktadır. Alkol kullanımı her yıl dünyada 3 milyon kişinin yaşamını kaybetmesine sebep olmaktadır. Küresel hastalık ve yaralanma yükünün % 5.1'i alkole atfedilmektedir. Alkol kullanımı, özellikle erken yaşta ölüme ve sakatlığa sebep olmaktadır. 20–39 yaş grubunda toplam ölümlerin yaklaşık %13.5'i (trafik kazası, intihar, şiddet, vb.) alkolden kaynaklanmaktadır.

Alkol Bağımlılık Yapıcı Bir Maddedir

Alkol, aynı zamanda bağımlılık yapma özelliği olan toksik ve psikoaktif bir maddedir. Alkol bağımlılığı, alkol kullanımına bağlı ortaya çıkan ve birçok fizyolojik, davranışsal ve bilişsel değişikliklerle seyreden kronik, tekrarlayıcı ve müdahale edilmediğinde ilerleyici bir hastalıktır. Oluşumunda çok çeşitli faktörler (ruhsal, sosyokültürel, biyolojik) rol oynamaktadır.

Herkes Bağımlı Olabilir

Diğer hastalıklarda olduğu gibi bağımlılık riskini artıran bazı etmenler vardır, ancak herkes bağımlı olabilir.  Bu nedenle bağımlılıktan korunmada en önemli adım bağımlılık yapma riski olan maddeleri hiç kullanmamak ve kullanılan ortamlara girmemektir.

Bağımlılık Tedavisi

Bağımlılık tedavisi kişinin hastalığı kabulü ve bağımlılktan kurtulma yönünde göstereceği irade ile başlar. Bu konuda AMATEM’lerde ilaç tedavileri ve psikososyal tedaviler birlikte uygulanmaktadır. Tedavi ayaktan veya yatarak uygulanabilir. İlk seçenek ayaktan tedavidir. Ayaktan tedaviye uyum gösteremeyen, yoksunluk belirtileri fazla olan, ek hastalıkları olan, sosyal desteği zayıf ve yatarak tedaviye istekli olan hastalar yatarak tedavi programına alınabilir. Ayaktan tedavi programları poliklinik hizmeti dışında grup ve bireysel terapileri, aile eğitim toplantılarını, boş zaman aktivitelerini ve/veya meslek edindirmeye yönelik faaliyetleri de içermektedir.

 

                                                                        Çorum İl Sağlık Müdürlüğü

                                                                    Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı

                                                 Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Birimi