Çocuğunla Evde Kal, Çocuğunla Keyi̇fle Kal
20 Mart 2020




                                     Konuyla ilgili video için tıklayınız

     COVİD- 19 nedeniyle evde geçirdiğimiz süreler arttığından çocuklar etkinlik bulmakta zorlanabilirler. Teknolojinin sınırlı kullanımının yanında ev içi aktiviteler önem arz etmektedir.

•             Bir müzik açıp özgürce dans edebilirsiniz,

•             Koltuk minderleri ile atlamalı, zıplamalı, yuvarlanmalı parkurlar hazırlayıp enerji boşaltabilirsiniz,

•             Hayvan yürüyüşleri taklit edebilirsiniz,

•             Karanlıkta bir fenerle gölge oyunları oynayabilirsiniz

•             Eski fotoğraflara bakabilirsiniz,

•             Origami sayfalarından bakarak origamiler deneyebilirsiniz,

•             Ayna karşısında komik yüzler yapabilir ,  Sessiz sinema, körebe, saklambaç oynayabilirsiniz,

•             Kutu oyunları oynayabilirsiniz  (tabu vb. )

•             İsim, Şehir, eşya oyununu oynayabilirsiniz,

•             Hissettiğimiz, o an aklımızdan geçenlerle ilgili resimler çizebilirsiniz,

•             Boş su şişelerini labutlar yaparak bowling oynayabilirsiniz

Çocukların korku ve üzüntü gibi rahatsız edici duyguları göstermesini sağlayacak olumlu yöntemler bulmasına yardımcı olun. Her çocuğun duygularını gösterme şekli farklıdır. Bazen oyun oynama ve resim çizme gibi yaratıcı aktiviteler bu süreci kolaylaştırabilir. Çocuklar, rahatsız edici duyguları güvenli ve destekleyici bir ortamda göstermeleri ve anlatmaları durumunda rahatlayabilir.

Özellikle çocukların eve hapsolması durumunda günlük rutininizi mümkün olduğunca devam ettirin. Çocuklara yaşlarına uygun aktiviteler hazırlayın. Sosyal teması kısıtlamanız tavsiye edildiğinde, yalnızca aile içinde olsa bile çocukları mümkün olduğunca başkalarıyla oynamaya ve sosyalleşmeye devam etmeye teşvik edin.

Stres ve kriz zamanlarında çocukların ebeveynlerine daha çok düşkün olması ve onlardan çok fazla şey beklemesi normaldir. Çocuklarınızla COVID-19’u açık bir şekilde ve yaşlarına uygun bilgileri vererek konuşun. Çocuğunuzun soruları varsa bu soruları birlikte cevaplamak endişelerini azaltabilir. Çocuklar, zor zamanlarda duygularını nasıl kontrol etmeleri gerektiğini öğrenmek için yetişkinlerin davranışlarını ve duygularını gözlemleyecektir.

Çocuk için güvenliyse çocukları ebeveynleri ve aileleriyle bir arada tutun ve mümkün olduğunca çocukları ailelerinden ayırmamaya özen gösterin. Bir çocuğun birincil bakıcısından ayrılması gerektiğinde uygun alternatif bakımı aldığından ve bir sosyal hizmet uzmanının veya eşdeğerinin düzenli olarak çocuğu takip edeceğinden emin olun. Ayrıca ayrılmanız söz konusu olduğunda günde iki kez önceden planlanan telefon veya video görüşmeleri veya yaşa uygun diğer iletişim (örneğin, çocuğun yaşına bağlı olarak sosyal medya) gibi ebeveynler ve bakıcılar ile düzenli temasın sürdürüldüğünden emin olun.