İnti̇har ve Medya – 112’ ye Gelen Asılsız iİhbarlar Hakkında Basın Toplantısı Gerçekleşti̇ri̇ldİ
24 Ocak 2020

  • haber603_kapak.JPG
  • haber603_ (2).JPG
  • haber603_ (4).JPG
  • haber603_ (1).JPG

 

İl Sağlık Müdürlüğü’müzde 22.01.2020 Çarşamba günü ‘İntihar ve medya – 112’ ye gelen asılsız ihbarlar’ konulu basın toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya İl Sağlık Müdürümüz Uzm. Dr. Ömer SOBACI başkanlığında, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Dr. İhsan DEMİRBAŞ, Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Arif PİLGİR, Personel ve Destek Hizmetleri Başkanı Ahmet Bahadır ÜNLÜ, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ebru ÇOBANOĞLU, 112 Başhekimi Dr. Esma PEHLİVAN ve Çorum’da görev yapan yerel ve ulusal basın temsilcileri katılım sağladı.

Toplantıda Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ebru ÇOBANOĞLU medyanın intiharlara etkisi ile ilgili sunumunu yaptı.

Uzm. Dr. Ebru ÇOBANOĞLU; “Dünya Sağlık Örgütü’ne göre her yıl 800 bin kişi intihara bağlı olarak hayatını kaybettiğini, her 40 saniyede bir kişinin intihara teşebbüs ettiğini, İntihar haberlerinin taklit intiharları beraberinde getirmekte olduğunu, bu etkiyi azaltmak için intihar haberlerinde yöntem ve ayrıntılara yer verilmemesi gerektiğini"  vurguladı.

"İntihar, önlenebilir bir süreç. Fakat yapılan haberlerde intiharın şekli, mekanı ya da hikayesi gibi detaylar, intiharı normalleştirebiliyor ya da intihar eden kişinin kahramanlaştırılması, haberde kullanılan görseller de intiharı teşvik eden etmenler arasında yer alıyor. İntihar haberleri, taklit intiharları beraberinde getiriyor. Bu etkiyi azaltmak için intihar haberlerinde yöntem ve ayrıntılara yer verilmemeli, Biliyoruz ki intihar eyleminin açıkça tarif edilmesinden, medyada ayrıntılı resimler, görüntülerle verilmesinden sonra benzer yöntemi kullanarak gerçekleşen intiharların arttığı bildirilmiştir. İntiharın medyada bu biçimde sunulması sonucunda intihar girişimi ile koşut olarak tehlikeli davranışlarda bulunma sıklığı ve depresyon oranlarında da artış gözlenmiştir.” diye konuştu.

112’ ye gelen asılsız ihbarlar konusunda sunum yapan Çorum İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Esma PEHLİVAN, Çorum’da 2019 yılında 276 bin 350 çağrı aldıklarını ve bu çağrılardan 223 binin yani %80’inin asılsız ihbarlar olduğunu ve bunun ciddi bir rakam olduğunu belirtti.

Asılsız çağrı, gerçekten ihtiyacı olan vatandaşa 112'nin ulaşamaması veya engellenmesi demektir.

                Asılsız çağrıların Kabahatler Kanunu'na göre yaptırımının olduğunu söyleyen Dr. Esma PEHLİVAN, "Biz de iki yıldır bu konuda özenli çalışmamıza devam ediyoruz. Asılsız ihbarda bulunanlara 309 TL para cezası uygulanıyor. Çorum'da da cezalar uygulanmaya başlandı. Tekrarı olursa cezalar katlanıyor. İnşallah cezalar caydırıcı olur. " dedi.

İl Sağlık Müdürümüz Uzm. Dr. Ömer SOBACI toplantıya katılan basın mensuplarına göstermiş oldukları duyarlılıktan ve toplantıya katılımlarından dolayı teşekkürlerini iletti.