Çorumun yerel radyosundan Aşırı Sıcaklara dikkat!
12 Temmuz 2019

haber534_kapak.jpg

Yaz aylarında hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve bazı bölgelerimizde sıcaklıklarla birlikte nem oranının da artması sonucu insan sağlığının olumsuz yönde etkilenmemesi için, toplumda bilgi ve bilinç düzeyini yükseltmeye yönelik radyo programı gerçekleştirildi.

Umut Radyo’da Sağlık Bakanlığı ve Çorum İl Sağlık Müdürlüğü koordinasyonu ile yayınlanan Meltem DANIŞMAN ÇINAR’ın hazırlayıp sunduğu “Beyaz Mikrofon’’ programında “Aşırı Sıcakların Sağlık Üzerine Etkileri ve Alınması Gereken Önlemler’’ konuşuldu.

            Hitit Üniversitesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Doçent Doktor Ali Kemal ERENLER’in konuk olduğu canlı yayın yoğun bir ilgiyle dinlendi.

            Yayın 25 Haziran 2019 tarihi Salı günü Çorum’un yerel radyosu Umut Radyo 90.3 frekansından 16:15’te canlı olarak, yine aynı gün 20:00’de ve 27 Haziran 2019 tarihi Perşembe günü 16:15’te tekrar olarak yayınlandı.

AŞIRI SICAKLARA BAĞLI TERLEME VÜCUDUN TERMO REGÜLASYON GÖSTERGESİDİR

            Vücut ısısının artması sonucunda aşırı sıcaklara bağlı birtakım sorunlarla karşı karşıya kalınabildiğini belirten Doç. Dr. Ali Kemal ERENLER, hava sıcaklığının özellikle 39 derecenin üzerine çıktığı durumlarda oluşabilecek sorunların önemine dikkat çekti.

            Doç. Dr. ERENLER, “Vücut sıcaklığının yükselmesi tek etken değil, bulunulan odanın sıcaklığı ve nem miktarı, kişinin aşırı egzersiz ile kendini yorarak içsel ısısını artırmasının birbirine bağlı olarak meydana gelebilecek olumsuzlukları karşımıza çıkarıyor. Böyle bir durumda karşılaştığımız zaman vücudumuz çeşitli savunma mekanizmaları geliştirmiştir. Bunlardan bir tanesi bildiğimiz terlemedir. Terleyerek vücuttan sıvı atılımını sağlayarak termo regülasyon dediğimiz sıcaklık düzenlemesini sağlamaya çalışıyor” dedi.

SICAKLARA BAĞLI BİTKİNLİK VE TÜKENMİŞLİK HİSSİ ÖNEMSENMELİDİR

            Hitit Üniversitesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Doçent Doktor Ali Kemal ERENLER, vücudumuzun bir diğer savunma mekanizmasının da soluk alıp vermeyle sağlandığını söyledi. Özellikle nefes verirken sıcak havayı ve nemi vücuttan atmaya çalıştığımızı ifade eden ERENLER, “ Biz vücudumuzu çok yorarsak ve bunaltıcı ortamda gereğinden fazla durursak savunma mekanizmaları yetişemeyebiliyor. Durumu kurtaramayabiliyor ve bizim için tehlike çanları çalmaya başlıyor. Kişilerde özellikle baş ağrıları, bulantı, kusma, aşırı terleme, çarpıntı, kas güçsüzlükleri ve soluk bir nemli cilt, zayıf bir nabızla kendini gösteren bu sıcak bitkinliği tükenmişliği veya sersemliği dediğimiz hadise ortaya çıkıyor.” dedi.

            Bu durumun özellikle kronik hastalıkları olanlar, yüksek tansiyon sahipleri, şeker hastalığı, kronik böbrek yetmezliği olanlar, kanser hastaları, aşırı kilolu veya aşırı zayıf kişileri ve psikiyatrik hastalığı olanları etkilediğine dikkat çekti. ERENLER, “Yaş aralığı olarak 65 yaş üstü ve 5 yaş altı çocuklar bu durumdan en çok maruz kalıyor. Bununla beraber gebelerde sıcak yaz aylarında daha dikkatli olması gereken kişiler arasına giriyor diyebiliriz”. şeklinde konuştu.

ZORUNLU KALMADIKÇA SABAH 10.00 AKŞAM ÜZERİ 16.00 ARASI DIŞARI ÇIKILMAMALI

            Meltem ÇINAR’ın aşırı sıcaklara maruz kalan insanların neler yapması gerektiğine yönelik sorusuna Doç. Dr. ERENLER, “Maruziyetten korunmak en önemli koruyucu tedbir olarak karşımıza çıkıyor. Bundan kastımız şu; Güneş ışınlarının özellikle dik geldiği günün saatlerinde dışarıda mümkün mertebe bulunmamaya çalışmak önemli. Sabah 10.00 akşamüzeri 16.00 arası çok mecbur kalmazsak dışarı çıkmayarak zaten sıcaktan etkilenmenin önüne geçme basamağını tamamlamış oluyoruz. Bununla beraber eğer çıkmamız gerekiyorsa bu saatlerde terletmeyen ince kıyafetler giyilmesi özellikle pamuk ağırlıklı naylon olmayan ısı alışverişine ve kaybedilen sıvının deşarj olmasına imkan veren kıyafetler giyinmeli. Bununla beraber şapka, şemsiye gibi koruyucu gözlükle dışarı çıkılmalı. Aksi takdirde katarakta neden olabiliyor.’dedi.

            ERENLER, Aşırı güneş ışınlarına maruz kalmamak gerektiğini belirterek; ‘’Günlük sıvı miktarımıza dikkat etmek lazım. Asıl mekanizma vücudun sıvı ve mineral kaybetmesidir. Sıcakla ilgili bütün sıkıntılı durumların aslında temel pato fizyolojisinde bunlar yatmakta. Sindirimi kolay vücudu yormayacak mide ve bağırsak sistemimizi yormayacak yiyecekler tüketmemiz mümkün olduğunca bu sıcak saatlerde özellikle duş almaya çalışmamız ve ağır egzersizlerden kaçınmamız alınabilecek tedbirler arasında sıralanabilir”.dedi.