Aşırı
tuz tüketiminin neden olduğu hastalıklar arasında: Hipertansiyon, Kalp-damar
hastalıkları, Böbrek hastalıkları, Osteoporoz (kemik erimesi), İnme(felç) ve
bazı kanser türleri sayılabilir. Türkiye’de 15 yaş ve üzeri nüfusun beşte (%22)
biri hipertansiyon hastasıdır. 45-55 yaş arasında her üç kişiden biri, 55-65
yaş arasında her iki kişiden birisinde hipertansiyon vardır. Diyetle alınan
tuzun 10 gramdan 5 grama düşürülmesi hipertansiyon ve kalp hastalıkları riskini
azaltır, inme(felç) riskinde %23 azalma
sağlar.
Özellikle
ev dışında yemek yiyen nüfusun arttığı son yıllarda; lokanta, pastane, kebapçı,
kafe, fastfood, börekçi, kafe vb. yerlerde insan sağlığını olumsuz yönde
etkileyebilen “aşırı tuz ve şeker tüketimin azaltılması” başta olmak üzere
“sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin her alanda desteklenmesi” kapsamında
Bakanlığımız ile Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu (TLKPTF) ve Tüm
Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TAŞPAKON)
arasında geçtiğimiz Şubat ayında bir işbirliği protokolü imzalanmıştır.
Bu protokol ile toplum sağlığının korunması maksadıyla ilgili odalara bağlı
üyelerinin yer aldığı işletmelerden gönüllü olanlar tarafından yılda, aşırı tuz
kullanımının %4 ve aşırı şeker kullanımının %5 oranında azaltılması
amaçlanmaktadır. İlgili koşulları sağlayan işletmelere il oda başkanlıkları
tarafından “Aşırı Tuz Kullanımını Azaltan İşletme Belgesi” ve/ ve ya “Aşırı
Şeker Kullanımını Azaltan İşletme Belgesi” verilecektir.
Bu protokol kapsamında İl Sağlık Müdürlüğünde, Halk Sağlığı
Hizmetleri Başkanı Dr. Ahmet BARIŞ, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı
Dr. Hüseyin GÖKSAL, Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Şube Müdürü Sami
DURDU, Çorum Aşçı ve Lokantacılar Odası Başkanı Burhan BALCI, Başkan Yardımcısı Ali ATALAY, Yönetim Kurulu
Üyesi Soner GÜR, Fırıncılar, Leblebiciler ve Simitçiler Odası Başkanı Seyit
ARSLAN, Başkan Yardımcısı Ercan FINDIKÇI katılımlarıyla bir toplantı gerçekleştirildi.
Görüş ve önerilerinin alındığı
toplantıda Diyetisyen Özlem
GÖK tarafından gerçekleştirilen sunum gerçekleştirildi.
Bu
kapsamda İl Sağlık Müdürlüğümüz ve ilimizde faaliyet gösteren lokantacı ve
pastacılara ait dernek ve odalarla işbirliği içerisinde sektör temsilcilerine yönelik konuyla ilgili
bilgilendirme/ eğitim/tanıtım ziyaretlerinin yapılması, aşırı tuz ve şeker
tüketiminin azaltılması yönünde toplumsal farkındalık çalışmaları
gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı.