“Herkes İçin, Böbrek Sağlığı”
Kronik Böbrek Hastalığı dünyada ve ülkemizde salgın halini almış önemli bir halk sağlığı sorunudur. Böbrek hastalığı erken saptanırsa sıklıkla önlenebilir veya ilerlemesi geciktirilebilir. Ancak hastalığın farkındalığının düşük olması, erken dönemde tespit edilmesine imkan vermemektedir. Bireylerin hastalığının farkında olmaması nedeni ile son dönem böbrek yetmezliği gelişmekte ve yaşam kalitesi bozulmaktadır.
Türk Nefroloji Derneği’nin ülkemizde yaptığı bir tarama çalışmasında Türkiye’de her 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığının olduğu saptanmıştır. Dünyanın çeşitli bölgelerinde yapılan çalışmalar, hastalığın farkındalığının yüzde 10’un altında olduğunu göstermiştir. Düşük farkındalık nedeniyle hastalık son dönem böbrek yetmezliği (SDBY) evresine ilerlemekte, kötü yaşam kalitesi ile hastanın sağlığını tehdit etmekte, engellilik ve ölüm oranlarının artmasına neden olmaktadır.
Bu hastalık zamanında fark edildiğinde önlenebilen veya en azından geciktirilebilen bir hastalıktır.
Kronik Böbrek Hastalığının Önemli Belirtileri
Kronik böbrek hastalığından korunmak için;
- Düzenli egzersiz yapın
- Sağlıklı beslenin ve vücut ağırlığınızı koruyun
- Tuzu azaltın, Yeterli sıvı alın
- Sigara ve alkolden uzak durun
- Gün boyunca düzenli ve yeterli su tüketin
- Ağrı kesici ilaçlardan kaçının
- Kan basıncınızı, kan şekerinizi düzenli olarak ölçtürün ve normal değerlerde kalmasını sağlayın
- Risk grubunda iseniz böbreklerinizi düzenli olarak kontrol ettirin
Kronik Böbrek Hastalığı Tedavisi
Kronik böbrek hastalığı erken dönemde saptanır ve uygun şekilde tedavi edilirse ilerlemesi engellenebilir veya yavaşlatılabilir ve yüksek ölüm riski azaltılabilir. Hastalığın tedavisi diyet ve bazı ilaçlardan oluşur. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa yararı o kadar fazla olur.