Her Dakika Bir Kişinin İnme (felç) Geçirdiğini Biliyor muydunuz?
07 Şubat 2019


  • haber362_kapak.jpeg
  • haber362_ (1).JPG
  • haber362_ (2).JPG

                                                    DÜNYA İNME GÜNÜ

    Dünyada yılda 17 milyon kişi İnme geçirmekte ve yaklaşık 6 milyon kişi inme nedeniyle hayatını  kaybetmektedir. İnme belirtilerini bilmek ve belirtilerin ortaya çıkmasıyla 112 ile iletişim kurarak,  inme tedavisinin sağlandığı en yakın hastaneye ulaşmak hayat kurtarıyor.

     Bu kapsamında Sağlık Bakanlığı’nın talimatlarıyla,  ülke  genelinde   İnme  konusunda sağlık personellerinin bilgileri tazelenirken,toplumda farkındalık  çalışmaları devam ediyor.

     İl Sağlık Müdürlüğünce Şehit Mustafa Solak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine “İnme (Felç)” konulu eğitim gerçekleştirildi.

     Eğitimde  İnme nedir? Belirtileri ve nedenleri nelerdir? Belirtilerinin görülmesi durumunda yapılması gerekenler. İnmeden korunma yolları  ve inmeden korunmada sağlıklı yaşam tarzının önemi  anlatıldı

     Eğitim sonrası öğrencilerin  soruları yanıtlandırıldı, konu ile ilgili broşürler dağıtıldı.


 İNME  NEDİR?

Kan kalpten boynumuzun iki yanında yer alan iki büyük damar aracılığı ile beyine taşınır. İnme kalp krizi gibi oluşur. Kan akımı kesildiği zaman oksijen ve besleyici maddeler beyine ulaşamaz. Bu durum beyin dokusunda hasara yol açar ve inme olarak adlandırılır.

Damarların iç duvarlarında depolanan yağ damarlarda daralmaya ve sertleşmeye yol açar. Bazen oluşan kan pıhtısı damarı tıkar, kan akımı kesilir ve hasar oluşur.

Damarlarda yağ birikiminin kontrol edilebilen üç ana sebebi vardır.

1.     Tütün kullanımı

2.     Sağlıksız beslenme

3.     Yetersiz fiziksel aktivite

Damarlarda yağ birikimi çocukluk çağında dahi başlayabilir. Yaşlanma ile daha da kötüleşir.

İnme oluşumunda en önemli risk faktörleri tütün kullanımı, sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivitedir. Bu risk faktörleri yüksek kan şekeri (diyabet), yüksek kan basıncı (hipertansiyon), yüksek kan yağları (hiperlipidemi) gibi ciddi problemlere yol açar.

Diğer risk faktörleri: Metabolik sendrom (bel çevresinde yağlanma, yüksek kan yağları, yüksek kan basıncı, yüksek kan şekerinin aynı anda bulunması; diyabet kalp krizi ve inme riski çok yüksektir.),kronik stres, düzensiz kalp ritmi, doğum kontrol hapları ve bazı hormon ilaçları kullanımı.

İnmenin belirtileri genellikle ani gelişen yüz, kol, bacak veya sıklıkla vücudun bir yarısında kuvvet kaybı olur. Bunların dışında aynı bölgelerde uyuşma, bayılma, bilinç bulanıklığı, konuşmada veya konuşulanları anlamada güçlük, sebebi bilinmeyen şiddetli baş ağrısı, baş dönmesi, dengeyi sağlayamamak, bir gözde veya her iki gözde görme kaybı, bilincin tamamen kaybı görülebilir.

İnme bulguları olayın beynin hangi bölgesini etkilediğine ve şiddetine bağlıdır. İnme bulguları olduğu zaman çok şiddetli olmasa dahi en kısa sürede hastaneye gidilmelidir. Çünkü inme ilerleyebilir.

İnme Riskini Azaltmak İçin;

Tütün ve alkol kullanımından uzak durun.

Sigara dumanına maruz kalınmamalıdır.

Günde en az 30 dakika fiziksel aktivite yapılmalıdır.(ev, bahçe işi, yürüyüş gibi)

Diyette yağ, şeker ve tuz azaltılmalıdır.

Günde 5 öğün sebze ve meyve tüketilmelidir.

Ayrıca doktorumuza danışarak kan basıncı, kan yağları, kan şekeri ve kilomuzu öğrenmeli, doktorumuzun önerilerine uymalıyız.

Aile bireylerimizi de sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri konusunda teşvik etmeliyiz.

                                              Sağlığınız Kıymetli, Kıymetini Bilin!


ANKİLOZAN SPONDİLİT (AS)

     Özellikle omurgayı etkileyen, ağrılı, kronik, ilerleyici, sebebi bilinmeyen romatizmal bir hastalıktır. AS’ nin 8-45 yaş arası başlayabileceği bilinsede genellikle 15-30 yaş arası daha sık ortaya çıkmaktadır. AS hastalığının ortaya çıkmasında en önemli faktör genetik yatkınlıktır.

     AS erken tanısı için sorgulanması gereken hedef kitle 20 yaşlarda bel ağrısı başlamış, üç aydan uzun süreli bel ağrısı olan hasta grubudur. AS omurganın yanı sıra sıklıkla sakroiliak eklemi (omurganın leğen kemiğiyle yaptığı eklem), daha az sıklıkla kalça ve omuz gibi büyük eklemleri tutar.

,” temalarıyla toplum farkındalığının arttırılması ve bilgilendirilmesi amacıyla 12 Ekim 2016 tarihinde Dünya Artrit Günü faaliyetleri düzenlenecektir.


Mekanik nedenlere bağlı bel ağrılarından korunmak için;

·         Her gün düzenli olarak bel ve karın kaslarını güçlendirici egzersizler yapın

·         Gerekli durumlarda ağır nesneleri; beli dik pozisyonda tutup, dizleri bükerek çömelip, ağırlığı kollara ve bacaklara vererek kaldırınız

·         Ayakta uzun süre durmaktan kaçınınız

·         Çay ve kahve tüketimini azaltınız

·         Stresle başa çıkma yöntemleri geliştiriniz

·         İşiniz gereği oturuyorsanız, yarım saatte bir ayağa kalkıp vücudunuzu esnetiniz

·         Yürüyüş ve yüzme bel ağrısını önlemede uygun sporlardır. Farklı sporlarla uğraşanların spora başlamadan önce ısınma ve sonrasında da esneme (stretching) egzersizlerini yapmaları sakatlıkların önlenmesinde önemlidir.

·         Kilo vermek bel ağrısı riskini azaltır.

·     

Uzun süreli ve sinsi seyreden bel ağrınız varsa vakit kaybetmeden

                                                                               doktorunuza   başvurunuz.