SU VE BESİNLERLE BULAŞAN HASTALIKLARA DİKKAT !
Su ve besin yoluyla bulaşan hastalıklar toplum içinde hızla salgınlara yol açabilen
hastalıklardır.Su ve besinlerle insanlar her gün karşı karşıyadır. Bu nedenle yeteri kadar dikkat edilmezse bu hastalıklara yakalanmak çok kolay bir hal alır.
Her yıl yaz aylarında; sıcaklar,
kaynağı bilinmeyen suların içilmesi ve sebze meyve sulamalarında kullanılması, çiğ
sebze ve meyvelerin uygun olarak
yıkanmaması, açıkta uzun süre bekletilen gıdaların tüketilmesi, kişisel hijyen
kurallarına gerekli özenin gösterilmemesi gibi nedenlerden dolayı başta AGE
(Akut Bağırsak Enfeksiyonu ) olmak üzere tifo,
dizanteri, kolera A ve E tipi
sarılık ve pek çok çeşit parazit ve besin zehirlenmelerine neden olur.
Salgın halinegelenbuhastalıklardankorunmanıneniyiyoluhastalıketkenlerinininsanabulaşmasının önlenmesidir.
Su ve besinlerde bulaşan
Hastalıklardan korunmak için;
·
Nerede ne şartlarda
üretildiği bilinmeyen besinleryenmemelidir.
·
Mikropların bulaşma olasılığını azaltmak için elleri sık yıkamak gerekir yemeklerden önce sonra,
tuvalet ihtiyaçlarının kullanım öncesi ve sonrasında
yıkanması gerekmektedir.
· Et, tavuk ve balık gibi yiyecekler diğer gıdalarla
temasettirilmemelidir.
· Çiğ et, tavuk, balık doğramada kullanılan bıçak
ve kesme tahtası her kullanımdan sonra su ve deterjanla yıkanmalıdır.
· Et kümes hayvanları deniz ürünleri gibi çiğ gıdalar ve bu çiğ gıdaların sularında tehlikeli mikroplar olabilir bu
mikroplar yemek hazırlama sırasında ya da saklama esnasında diğer
gıdalara bulaşabilir ve hastalanmanıza
sebepolabilir.
· Çiğ et vb. gıdalarla
temastan sonra eller bol su ve sabunlayıkanmalıdır.
· Pişmiş yemeklerinizi yiyeceğiniz kadar ve tekrar ısıtırken en az 70 dereceye kadar
ısıtaraktüketilmelidir.
· İlk defa
pişirdiğiniz ve tekrar ısıttığınız
yemekler oda ısısında iki saatten fazla bekletilmemelidir.
· Dondurulmuş gıdalar oda ısısında (mutfak tezgahında) bekleterek
çözülmemeli, çözünmesi için buzdolabında bekletilmeli ve özellikle et, tavuk, balık
gibi gıdalar çözündükten sonra tekrardondurulmamalıdır.
· Sebze ve meyveler dışardan
gelebilecek hastalık etkilerine karşı iyi yıkanmalıdır. Yetişme süresi boyunca
toz böcek, ilaç gibi etkilere maruz
kalan sebze ve meyveler sadece su ile yıkamak yetmeyebilir, sirke
karıştırılan suya koyularakbekletilmelidir.
· Temiz içilebilir su kullanılmalı içilebilir su sağlanmasında zorluklar
olduğunda sular klorlanmalı veyakaynatılmalıdır.