Türkiye genelinde yağışların artması nedeniyle
doğada yetişen mantarların üremesinde ve yurt genelinde tüketiminin artmasına
bağlı zehirlenme vakalarında artış gözlenmiştir.
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü
Ulusal Zehir Danışma Merkezine yapılan zehirlenme başvurularında 2017 yılına
oranla artış gözlenmiştir. Artış özellikle; Kastamonu, Samsun, Zonguldak,
İstanbul, Tekirdağ, Malatya, Sakarya ve Kocaeli illerinde olmuştur.
Mantar zehirlenmeleri, özellikle yağışların bol olduğu
mevsimlerde görülmektedir. Doğal ortamlarda yetişen ve yapısında zehir bulunan
mantarların taze, kurutulmuş veya konserve şeklinde çiğ veya pişirilmiş olarak
yenmesi neticesinde ölümle sonuçlanabilen ciddi zehirlenmeler
görülebilmektedir. Ülkemizde doğal ortamlarda zehirli mantarların yetiştiği ve
halkımızın da bu mantarlara çokça rağbet ettiği bilinmektedir.
Zehirlenme belirtileri mantarda bulunan zehrin
niteliğine göre mantarın yenmesini takiben 2 ile 6 saat içinde ortaya
çıkabilmektedir.
Mantarlarda bulunan zehrin özelliğine göre ortaya
çıkan belirtiler çeşitlilik gösterebilmektedir. Mantarın yenmesini takiben 2
saat içinde sersemlik, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüzde ve
boyunda kızarma, ağızda metal tat duyusu, bulantı, kusma, terleme; bazı
türlerin yenmesinden 6 saat sonra ise bulantı, kusma, ishal, ateş, çarpıntı,
karın ağrısı, karaciğer-böbrek fonksiyon bozuklukları görülebilmektedir.
Vatandaşlarımızın doğada yetişen mantarları
kesinlikle tüketmemeleri ancak tüketilmesi sonucunda bu belirtilerin görülmesi
halinde mantarı tüketen kişilerin derhal en yakın sağlık kuruluşuna
başvurmaları gerekmektedir.
İhtiyaç halinde mantar zehirlenmelerinde kullanılan panzehir, Ulusal
Zehir Danışma Merkezi tarafından Türkiye’de 20 stok merkezinde kullanılmak
üzere hazır bulundurulmaktadır.
Ulusal Zehir Danışma Merkezi zehirlenme konusunda 7
gün 24 saat kesintisiz hizmet sunmaktadır, ihtiyaç halinde bilgi almak isteyen
vatandaşlar 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezi’ni arayabilmektedir.
Doğal alanlarda yetişen mantarlar yerine bandrollü
kültür mantarları tercih edilmelidir. Kültür mantarları bünyelerinde zehirli
maddeleri bulundurmadığından bir zehirlenme görülmesi söz konusu değildir.
Ancak, bu mantarların yetiştiği ortam itibarıyla, bazı mikroorganizmalar
mantarların üzerinde bulunabilir. Bu mikroorganizmayla bulaşmış mantarların çiğ
olarak yenmesi sonucunda çok hafif mide ve bağırsak şikayetlerinin
gelişebileceği de unutulmamalıdır.
Ayrıca mantar alırken ambalajlı olan mantarlar tercih
edilmeli ve ambalajında tüketiciyi bilgilendirmeye yönelik bilgilerin yer
aldığı etiketlerin olup olmadığına da dikkat edilmelidir.
Bilgilerinize saygıyla sunulur.