DAHA SAĞLIKLI VE SOSYAL MESAFELİ BİR BAYRAM İÇİN….
30 Temmuz 2020

WhatsApp Image 2020-07-30 at 12.30.44.jpeg

DAHA SAĞLIKLI VE SOSYAL MESAFELİ BİR BAYRAM İÇİN….

Bayramlar insanları bir araya getiren ziyaretlerin ve ikramların bolca yapıldığı özel günlerdir. Ancak böyle zamanlarda yediklerimize dikkat etmezsek olumsuz birtakım sorunlarla karşılaşabiliriz. Maalesef bu yıl dikkat etmemiz gereken bir mesele daha var: Covid-19 tedbirleri, sosyal mesafe vs. Bayram sofralarında göstermemiz gereken özeni bayramlaşma alışkanlıklarında da göstermeliyiz ki bayram kimseye zehir olmasın. Özellikle diyabet, yüksek tansiyon ya da mide rahatsızlıkları olan kişiler bayram sofralarında daha dikkatli olmalıdırlar. Ve hepimiz Covid-19 tedbirlerine uygun davranmalıyız ki hem kendimize hem de bir başkasına virüs bulaşmasına sebep olmayalım. 

ETLERİN SİNDİRİMİ HEM ZORDUR HEM DE UZUN SÜRER
Bu yüzden eti kesildiği ilk gün yememek daha doğrudur. Çünkü yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede hem de sindirimde zorluk oluşturur. Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur. Özellikle mide rahatsızlıkları çeken bireyler, eti en az 24 saat bekletip öyle tüketmeliler.

ET PİŞİRME YÖNTEMİDE BESİNLERİN BİYOYARARLILIĞINI ETKİLER
Yemek pişirme yöntemi olarak kızartmalar yerine, haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmelidir. Mangal yapılması durumunda et ve mangal ateşi  arasındaki mesafeye dikkat edilmelidir. Etlerin yüzeyinde kömürleşme oluşmamalı ve et tamamen pişmelidir. Kömürleşen etler kanser riski taşır. Ayrıca etleri pişirirken kendi yağında pişirmeli dışardan yağ eklenmemelidir. Özellikle hayvanın iç yağları ve sakatatlar kolesterol ve kalp rahatsızlığı olan hastalar için risk taşır.

BAYRAMDA YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEYİ UNUTMAYIN
Tek yönlü beslenmemek için kurban bayramında sebzeleri de unutmamalıyız. Gerek sebzeli et soteleri gerekse etin yanına C vitamini içeriği yüksek salatalar ekleyerek daha sağlıklı sofralar oluşturabiliriz. Su tüketimini ihmal etmemek bayramda da günlük en az 1.5 litre su içmeye özen göstermeliyiz.

BAYRAM ZİYARETLERİ VE İKRAMLAR !…
Bayramlar ziyaretlerin ve de ikramların bolca yapıldığı dönemlerdir. Maalesef bu yılki bayramlar tüm dünyanın da etkilendiği Covid-19 salgınından dolayı sosyal mesafeli ve daha az coşkulu daha çok tedbirli geçiyor, geçmek de zorunda aslında. Bu sebepten yeme içme konusunda göstereceğimiz dikkati ve kontrolü bayramlaşma ve ziyaretler konusunda da göstermeliyiz. Bu ziyaretler esnasında aşırı yemekten özellikle de fazla tatlı tüketiminden uzak durmak gerekir. Şeker ve çikolata yerine kuru meyveleri, şerbetli tatlılar yerine de küçük porsiyonlarda sütlü tatlıları tercih etmek daha sağlıklı olacaktır. Şekerli ve asitli içecekler yerine de ayran, açık ve şekersiz çay ve bitki çayları tercih edilebilir. Ayrıca öğünlerimiz arasına 3-4 saatlik süreler koyup bu aralarda da gereksiz atıştırmalardan-özellikle şeker, çikolata, drajeler vs.- uzak durmalıyız. Midemiz başta olmak üzere tüm sindirim sistemimizin de dinlenmesine fırsat tanımalıyız. Yapılacak en  sağlıklı tercihlerden biri de yeme içme konusunda kontrollü davranıp , misafirlere ikram konusunda aşırı ısrarcı olmamaktır.!

KURBAN ETİ SAKLARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Etler küçük parçalar halinde ayrılıp buzluk ya da derin dondurucularda muhafaza edilmeli. Etler kullanılacağı zaman buzdolabının buzluk kısmından alınıp dolap kısmında çözdürülmeli. Oda ısında ya da herhangi bir ısıtıcı desteğiyle çözdürülmemeli. Çözdürülmüş etler tekrar dondurulmamalı.