Bilinçli Tuz Kullanımına İl Sağlık Müdürlüğü Yemekhanesinde Dikkat Çekildi.
25 Mart 2019

  • haber463_kapak.png
  • haber463_ (1).png
  • haber463_ (4).png
  • haber463_2.png


      İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı’na bağlı Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Birimi tarafından “Daha Az Tuz Tüketimi İçin BİRLİKTE Hareket Etme Zamanı” teması ile müdürlüğümüz yemekhanesinde aşçılar başta olmak üzere yemekhane hizmetinden yararlanan personellerimize tuz tüketilmesinin azaltılmasına yönelik bilinçlendirme eğitimi gerçekleştirildi. Yemekhane girişinde tuz standı açılarak Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Birimi tarafından hazırlanan 5 gr’lık küçük tuz paketleri üzerinde uyarıcı bilgilerin yer aldığı bilgilendirme notları eklendi. Yemek saati öncesinde yemek masaları sağlıklı yaşam tarzını benimsetmeye yönelik özel tasarlanmış amerikan servisleri yerleştirildi. Amerikan servisinde ‘‘Günlük 5 gr Tuzun Fazlası Hipertansiyona Davetiye Çıkarır’’ ‘‘Harekete Geç Merdivenleri Seç’’ ‘‘Kanseri Beslemeyin Doğru Beslenin’’ ‘’Sağlığınızı Kilolara Hapsetmeyin!’’ sloganlarıyla farkındalık oluşturuldu. İl genelimizde de tuz farkındalığı oluşturmak için halk, sağlık personeli, öğrencilere yönelik eğitimler ve yürüyüş yapılmıştır.

      Dünya Sağlık Örgütü; hipertansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere obezite, diyabet ve bazı kanser türlerinden korunmak ve kemik sağlığını olumsuz etkilememek amacıyla günlük olarak tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram olarak önermektedir.

      Bilindiği üzere dünyada tuzu tüketimini azaltmak için birçok ülke uzun zamandan beri çalışmalar yürütmektedir.
 
    2008 yılında Türkiye Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği’nin yaptığı ve ülke genelini yansıtan “Türk Toplumunda Tuz Tüketimi Çalışması”na göre tuz tüketimimizin günde 18 gram olduğu belirlenmiştir.

        2012’ de tekrarlanan “Türk Toplumunda Tuz Tüketimi Çalışması”na göre tuz tüketimimizin biraz azalmakla beraber halen sağlığımızı olumsuz etkileyebilecek düzeyde olduğu saptanmıştır (15 gr/gün).

       Aşırı tuz tüketiminin azaltılması amacıyla Sağlık Bakanlığı’nca “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı” yürütülmekte ve çok sektörlü bir yaklaşımla kademeli olarak tuz tüketiminin azaltılması için çalışılmakta; ilgili kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ile işbirliği yapılmaktadır. Bu işbirliği çalışmalarına örnek teşkil edecek olan ve aşırı tuz tüketiminin azaltılmasına katkı sağlayacak iki işbirliği protokolü hazırlanmıştır. Bunlardan ilki “Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat İşbirliği Platformu, Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Protokolü” dür. 30 Ekim 2018 tarihinde Sağlık Bakanlığı ile Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) arasında imzalanmıştır. Söz konusu "İşbirliği Protokolü" ile gıda ve içecek sektörü tarafından toplumda tuz tüketiminin azaltılmasına yönelik gönüllülük esası ile çeşitli faaliyetler yürütülmesi, belirlenen ambalajlı gıda kategorilerinde tuz/sodyum azaltma çalışmalarının sürdürülmesi planlanmıştır. Diğeri ise Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu ile Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu’ nu ile Sağlık Bakanlığı arasında 28 Şubat 2019 tarihinde imzalanan “Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat İşbirliği Platformu, Aşırı Tuz ve Şeker Kullanımını Azaltan Lokantacılar ve Pastacılar Protokolü” dür.

      Bu protokollerle paketli gıdalarda ve lokanta pastanelerde tuz içeriğinde tedrici olarak 2023 yılına kadar azalma planlanmaktadır.