9 Şubat Sigara Bırakma Günü Etkinliği

• haber419_ (7).JPG
  • haber419_ (8).JPG
  • haber419_ (9).JPG

9 Şubat Sigara Bırakma Günü’nde Dünya’da çoğu kişi bu günü başlangıç olarak kabul edip, sigarayı bırakıyor. Sigara içiciler bu günü geri kalan sağlıklı hayatının başlangıcı olarak değerlendirebilirler. Kalp hızı, kan basıncı düzensizliği gibi sigaranın olumsuz kalp etkileri, sigarayı bırakınca ilk günde, dolaşım ve akciğer fonksiyonları ise birkaç haftada daha iyi hale gelir. Kalp krizi riski birkaç yıl içinde göreceli olarak azalır. Sigara bırakmak için kararlılık önemlidir. Kişi sigara bırakmaya karar verdiyse bir gün belirleyip sigarayı o gün bırakmalıdır, tek bir sigara dahi içmemelidir. Kişinin sigara bırakma döneminde yakınları ve ailesinden destek alması önemlidir. Bağımlılık düzeyi yüksekse farmakolojik tedaviler de bırakmayı kolaylaştırmaktadır.

Dünyada sigara içen yetişkin nüfusun hemen hemen dörtte biri bağımlıdır. Sigara içenlerin pek az bir bölümü tam anlamıyla sigaraya bağlı sağlık sorunlarını bilmektedir. Sigara içicilerin büyük bir kısmı özellikle zararlarının bilincindeyse bırakmayı isterler. Fakat nikotinin bağımlılık yapıcı etkisi nedeniyle bırakmakta zorlanırlar. Sigara bırakmada zorlansa da bir grup bağımlı kendi isteğiyle profesyonel destek almadan bırakabilmektedirler. Profesyonel destek alan grupta ise bırakma oranlarının çok daha yüksek olduğu bilinmektedir. Ülkemizde sigarayı bırakmak isteyen sigara içicileri, 171 Sigara Bıraktırma Hatlarını arayabilirler ya da sigara bıraktırma polikliniklerinden destek alabilirler.

Çorum’da “9 Şubat Sigara Bırakma Günü” etkinliği olarak, Çorum Valiliği, Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi, TÜSAD (Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği) ve İl Sağlık Müdürlüğü işbirliği ile 06.02.2019 tarihi saat 15.00’te Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonunda konferans düzenlenmiştir. Düzenlenen konferans Vali Yardımcısı Sayın Recep YÜKSEL ve İl Sağlık Müdürümüz Sayın Uzm. Dr. Ömer SOBACI’nın açılış konuşmalarıyla başladı. İl Sağlık Müdürümüz Sayın Uzm. Dr. Ömer SOBACI konuşmasında “Her yıl Dünya’da 7 Milyondan fazla kişinin ölümüne neden olan tütün kullanımı, sadece sigara içenleri değil sigara içmediği halde pasif olarak sigara dumanından etkilenen yüz binlerce kişiyi etkileyen büyük bir toplum sağlığı sorunudur. Ülkemizde bu alanda yapılan çalışmalar Dünya Sağlık Örgütü tarafından takdir edilmiş ve özel prestij ödülüyle ödüllendirilmiştir. Toplumsal farkındalığı artırmak adına düzenlenen bu etkinliğe katılım sağlayan değerli misafirlerimize teşekkür ediyorum.” dedi.

Konferans öncesi Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. Özlem ERÇEN DİKEN tarafından sigara bırakma ile ilgili “9 Şubat Sigara Bırakma Günü” konuşması yapıldı.

Programın devamında, yıllarca ulusal ve uluslararası kuruluşlarda tütün kontrolü çalışmalarına destek veren Hacettepe Üniversitesi’nden 2014 yılında emekli olan Prof. Dr. Nazmi BİLİR’in “Tütün Kontrolünde Türkiye Deneyimi” adlı konferans gerçekleştirildi. Konferans sonrası “TÜSAD Tütünsüzlük Günü Afiş Sergisi” ve Prof. Dr. Nazmi BİLİR tarafından “Türkiye’de Tütün Kontrolünün Öyküsü” ve “Tütün Kontrolü ve Yeni Tütün Ürünleri” adlı kitapları dinleyicilere hediye edilmiştir.