“26 Haziran Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığıyla Mücadele Günü”
28 Haziran 2018

  • haber294_ kapak.jpg
  • haber294_ (1).jpg
  • haber294_ (2).jpg
  • haber294_ (3).JPG
  • haber294_ (4).JPG
  • haber294_ (5).JPG

     Uyuşturucu maddelerle bağımlılık dünyada tüm ülkelerin mücadele verdikleri en önemli sorunların başında gelmektedir. Bu soruna dikkat çekmek için Birleşmiş Milletler’in 1987 yılında almış olduğu kararla 26 Haziran’ da dünyada Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığıyla Mücadele Günü olarak belirlenmiştir. Uyuşturucu ile Mücadele Günü’nün ilan edilmesi, dünya topluluğunun dikkatinin uyuşturucu sorununa çekilmesini ve tüm halkın uyuşturucu ile mücadele için birleştirilmesini hedeflemektedir.

     Uyuşturucu madde, sakinleştirici ve/veya uyarıcı etkileri olan, kişide kullanıma bağlı daha fazla kullanma isteği uyandıran ve alınmadığında yoksunluk belirtileri gösteren, bitkisel kökenli veya bir takım kimyasal bileşenlerin bir araya gelmesiyle oluşmuş sentetik moleküllerden, merkezi sinir sistemini etkileyerek fiziksel ve/veya ruhsal bağımlılık hallerine yol açan bütün maddelerdir.

     Uyuşturucu madde kaçakçılığı, uyuşturucu maddelerin tarım, üretim, dağıtım ve sokak düzeyinde satışını içerisine alan dinamik ve karışık bir süreçtir. Kullanıcı sayısının artışı, yüksek kar payı, terörist faaliyetler ve dünyanın siyasal yapısındaki değişmeler, uyuşturucu üretimini ve kaçakçılık güzergâhlarını yakından etkilemiş ve sorunu küreselleştirmiştir. Ülkemiz bulunduğu hedef alınmış durumdadır.

     Uyuşturucu madde kullanımı sadece belirtilmiş risk gruplarının problemi değildir. Risk gruplarının yanı sıra tüm bireylerde gelişebilecek bir süreçtir ancak belirtilen bazı risk grupları göz ardı edilmemelidir ve bu gruplara yönelik özellikli çalışmaların yapılması gerekmektedir. Bu kapsamda ergenlik dönemi belirtilen risk grupta yer almaktadır. Bunun sebebi ise bulundukları yaş aralığının getirdiği özelliklerdir. Uyuşturucu madde deneme yaşı da yine bu grup içerisinde yüksek bir yüzdelikle yer almaktadır. Bu sebeple uyuşturucu satıcılarının birincil hedefinde çocuklar ve ergenler bulunmaktadır. Uyuşturucu ile mücadele kapsamında eğitim kurumlarında alınacak tedbirler ve yapılacak müdahaleler önem arz etmektedir. Bu kapsamda eğitim kurumlarında görev yapan yöneticiler, eğitimciler, güvenlik görevlileri, kantinciler, servis şoförleri ve diğer çalışanlar ile eğitim kurumları çevresindeki büfe, kafe, lokanta, oyun salonu, kebapçı, kokoreççi, çiğ köfteci gibi seyyar satıcıları kapsayacak şekilde önlemeye yönelik alınacak tedbirler ve yürütülecek faaliyetlerin kararlılıkla sürdürülmesi gerekmektedir.

     “26 Haziran Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığıyla Mücadele Günü” kapsamında Müdürlüğümüz personellerince halkın yoğun olduğu yerlerde stant açılarak uyuşturucu ile mücadele konusunda bilgilendirici ve bilinçlendirici broşürler dağıtılmıştır.  “Yarın değil, şimdi vazgeç, yaşamı seç” sloganıyla uyuşturucu konusuna dikkat çekilmiş ve toplumsal farkındalığın arttırılması amaçlanmıştır.