10 EYLÜL DÜNYA İNTİHARI ÖNLEME GÜNÜ
13 Eylül 2023

İntihar ÖNLENEBİLİR Bir Halk Sağlığı Sorunudur
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada her yıl 700.000’den fazla insan intihar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Her 40-45 saniyede bir kişi intihar ile hayatına son vermektedir. İntihar, intihar edenin çevresi ve yakınlarını etkilendiği için bireysel bir durumdan çıkarak bir halk sağlığı sorununa dönüşmektedir. Son yıllarda tamamlanmış intiharların ve intihar girişimlerinin birçok ülkede genç ve yaşlı nüfus arasında artış gösterme eğilimindedir. Bu duruma rağmen intihar, önceden fark edilebilir ve büyük ölçüde önlenebilir bir halk sağlığı sorunudur.
İntihar eden ya da girişimde bulunan pek çok kişi yapıp yapmamak arasında bir ikilem içerisindedir ve gerekli destek sağlandığında bu ikilemden kurtulabilir. İntihar eden ya da etmeyi düşünen kişilerin birçoğunda önceden teşhis edilebilir bir ruhsal bozukluğun(depresyon vb.) olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca ruhsal sorunlar dışında afet, maddi sorunlar, ikili ilişkiler, ailevi sorunlar, aniden gelişen ve kişinin baş etme becerilerini zorlayan durumlar da kişilerin dürtüsel olarak intihara karar vermesine neden olabilmektedir. İntiharların ortak noktası kişinin çözüm arayışı içerisinde olması ve sorun çözme becerilerinin bu konuda yetersiz kalmasıdır.
İntiharın temelinde bir çözüm arayışı vardır ve bu durumda olan kişilerin büyük bir çoğunluğu intihar düşüncelerini ve niyetlerini başkalarına aktarırlar. “Ölmüş olmayı isterdim, hiçbir şey yapamıyorum, insanlar bensiz daha mutlu olurlar,” gibi cümlelerle aslında yardıma ihtiyaçları olduğunu belirtirler. Kişinin intihar düşünceleri olup olmadığını tespit etmenin en iyi yolu onlara SORMAKTIR. Konuşmak kişiyi intihara yönlendirmez aksine yardım arama konusunda umudunu ve cesaretini arttırmaktadır.
“Kendini üzgün hissediyor musun? Kimsenin senle ilgilenmediğini düşünüyor musun? İntihar etmeyi düşünüyor musun? Yaşamını sonlandırmak için herhangi bir planın var mı? Bunu nasıl yapacağına dair kafanda bir fikir var mı? gibi sorular sormak önemlidir. Soruların cevaplarına göre kişiyi bir ruh sağlığı uzmanına yönlendirmek ve kesinlikle onu yalnız bırakmamak gerekir.
*İntiharı ÖNLEMEK için neler yapabiliriz?
*İntiharı konuşmaktan korkmayın!
*Bir kişi intihar edeceğini söylüyorsa onu ciddiye alın ve ‘dikkat çekmeye çalışıyor’ diye düşünmeyin,
*Her şeyden önce mutlaka bir ruh sağlığı uzmanına başvurmasını destekleyin,
*Onu her ne olursa olsun yargılamadan ve bir anlam yüklemeden dinleyin ve kendini ifade etmesine destek olun,
*Kişinin sosyal iletişimin arttırılması ve sosyal desteklerin geliştirilmesi için yardım edin,
İntihar edeceğini söyleyen ya da kendini değersiz, üzgün, umutsuz hisseden bir aile ferdiniz, bir dostunuz, herhangi bir yakınınız ya da yoldan geçerken gördüğünüz bir insan bile varsa ona yardım elini uzatmaktan korkmayın, tam tersine cesur olun,
 HAREKETE GEÇİN ve ona UMUT OLUN!