2017 Eylül Ayı Uyuşturucu İle Mücadele İl Koordinasyon Kurul Toplantısı
09 Ekim 2017

2017 Eylül  Ayı Uyuşturucu İle Mücadele İl Koordinasyon Kurul Toplantısı Vali Yardımcısı V. Turan SOĞUKOLUK Başkanlığında Gerçekleştirildi.

Uyuşturucu ile Mücadele İl Koordinasyon Kurulu aylık olağan toplantısı 26 Eylül tarihinde Valilik binasında toplandı. Vali Yardımcısı V. Turan SOĞUKOLUK başkanlığında düzenlenen toplantıya, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ile sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

Valilik Toplantı Salonu’nda gerçekleşen oturumun açılış konuşmasını yapan Turan SOĞUKOLUK; “Madde bağımlılığı ile mücadelede il merkezinde yapılan faaliyetlerin ilçe merkezlerinde de etkin bir şekilde yürütülmesi önemli ve gereklidir ”  dedi ve Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bu konu üzerindeki çalışmaları arttırmasının önemine değindi. Ayrıca devamsızlık yapan ve okuldan kaçan öğrencilere yönelik çalışmalar yapılmasını belirtti. Madde kullanımının erişiminin engellenmesine yönelik Kolluk güçlerine büyük görev düştüğünü belirten Sayın SOĞUKOLUK özellikle belirli saatlerden sonra alkol satımının denetlenmesinin konuyla ilgili mücadelede ki önemine değindi.

Toplantıda “Uçucu Maddelerin Sağlığa Zararlarının Önlenmesi ve Maddeyi Kötüye Kullanımının Engellenmesi’’ konusunda bir sunum yapan Halk Sağlığı Müdürü Dr Ahmet BARIŞ; İçerisinde uçucu madde içeren kırtasiye malzemesi, boya incelticisi, yapıştırıcı v.b maddelerin içeriğindeki zararlı kimyasal etkenlerin toksik etkilerinin bulunduğu, bağımlılığa yol açabileceğini, ciddi organ hasarları ve ani ölümlere de neden olabileceğini bildirdi. Bu kapsama giren ürünler hakkında bilgi veren Dr Ahmet BARIŞ; bu tür ürünlerin 18 yaş altındaki çocuklara satılmasının veya verilmesinin kanunen suç olduğunu belirtti ve sözlerine şu şekilde devam etti:

“Uçucu madde ile oluşan bağımlılıkta en sık kullanılanlar kırtasiye malzemelerinden yapıştırıcılar ve tinerdir.Bu tür malzemelerin okullarda kullanım alanının yaygın olması, bu tür maddelere kolay ulaşılabilirliğin olması çocuklar ve gençler arasında maddeyi kötüye kullanım riskini artırmaktadır.Ucuz ve kolay temin edilebilen maddelerin yaygın kullanım alanı bulabileceğinden, gençler ve çocuklar bu tür maddelerle hiç karşılaştırılmamalıdır.

Bu maddelerle tanışan ve alışan gençleri bir sonraki aşamada uyuşturucu madde bağımlılığı tehlikesi beklemektedir.Son yıllarda özellikle artan sentetik uyuşturucu sayısı ve kullanımını da dikkate alırsak, bu alanda yapılacak mücadele oldukça önemlidir. Özellikle Avrupa ülkeleri kaynaklı bu konuda büyük bir sektör oluşmuş ve gençlerimizi uyuşturucu batağına sürüklemek için her gün yeni yöntemler ve yeni maddeler piyasaya sürülmektedir. Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi tarafından 2015 yılında takip edilen yeni nesil uyuşturucu madde sayısı 620’dir.Avrupa da tespit edilen psikoaktif maddelerin % 70’inin son 1 yılda üretildiği tespit edilmiştir.” Dedi.

İlgili Esnaf Oda ve Birliklerinin de destekleri ile solvent içeren ürünler yerine su bazlı yapıştırıcıların bulundurulması ve satılması konusunda işletme sahiplerinin gerekli duyarlılığı göstermesini isteyen Dr Ahmet BARIŞ, kokulu defter, kokulu silgi gibi ürünlerden uzak durulması ve satın alınan kırtasiye ürünlerinde başta TSE ve CE olmak üzere ilgili standartlara uygunluğunun kontrol edilmesi konusunda da velilere ve öğrencilere uyarıda bulundu.

Toplantıda daha sonraİl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Güvenli Okul kapsamında 2016-2017 yılında yapmış olduğu çalışmalar ve 2017-2018  yılı için planlanan faaliyetler’’  ile ilgili gerçekleştirilen sunumlar üzerinden ilimizde yapılan ve yapılması planlanan çalışmalar görüşüldü.

Her ay Kamu Kurum ve Kuruluşlarının katılımıyla gerçekleştirilen Uyuşturucu ile Mücadele Koordinasyon Kurulu görüş ve öneriler alınarak toplantı sona erdi.

  • 1 Ana Sayfa.JPG
  • 2.JPG
  • 3.JPG
  • 4.JPG