10-16 MAYIS ENGELLİLER HAFTASI
09 Ekim 2017

Engellilere saygı, o toplumun manevi değerlerinin önemli bir göstergelerindendir.
engelliler-haftasi.jpg

Her yıl 10-16 Mayıs tarihleri arası Engelliler Haftası olarak değerlendirilmektedir.  Sağlık kurumları, ilgili kamu, sivil kurum ve kuruluşları tarafından yıl boyu sürdürülen çalışmaların yanı sıra, bu haftada   toplumda bilinç ve farkındalık oluşturmaya yönelik etkinlikler gerçekleştirilmektedir.

Engellilik bireyin, yaralanma, fiziksel veya zihinsel rahatsızlıklar gibi bir veya birden fazla nedenle, hareketlerinin, duyularının veya işlevlerinin kısıtlanması halidir.

Engeller doğuştan gelebileceği gibi sonradan geçirilen hastalıklar ve kazalar sonucu da ortaya çıkabilir.

Engelli     bireylere saygı onlara yaşama sevinci, destek ise güven verir. Saygı, empati yapmak, destek olmak kadar önemli ve asıl olan diğer bir mevzu ise engelli bireylere engel çıkarmamaktır.  Bunu günlük hayatımızda bilerek veya bilmeden sıkça yapabiliyoruz. Karşılaştığımız engelliye engel olma durumlarına engelli yolları; iniş-çıkışı ve kaldırımlara park edilen araçlar, engelli bireyin söylediklerini dinlememek, onların ne istedikleri dikkate almadan onlar için en iyinin ne olduğunu bildiğimizi farz etmek örnek olarak verilebilir.

Unutulmamalıdır ki her sağlıklı insan, bir engelli adayıdır. Engellilerin fikir ve isteklerine saygı, empati ile onları anlamaya çalışmak, destek olmak, toplum ve insanlık değerlerinin ne durumda olduğunun en önemli göstergelerindendir. Engellilere saygı insanın kendisine, insanlığa duyduğu saygıdır.

Engellilere Yönelik Çalışmalarına Devam Edilmekte

Olan Sağlık Hizmetleri;

Dünya nüfusunun yaklaşık %15’i -bir milyardan fazla kişi- çeşitli yeti yitimi (Engellilik) durumuna sahiptir. 110 -190 milyon insan fonksiyonlarında ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Engellilik oldukça çeşitlilik göstermekte, nüfusun yaşlanması ve kronik hastalıklardaki artış nedeni ile engelli sayısı da artmaktadır.

Ülke genelinde halkımızın sağlık düzeyini yükseltmek ve geliştirmek için bedensel, zihinsel,  sosyal ya da ekonomik koşulları nedeniyle özel ihtiyacı olan insanların (yaşlı, engelli, aile içi şiddete maruz kalan kişiler, sokak çocukları vb. gibi) korunması ve kendi ihtiyaçlarına uygun sağlık hizmetlerine kolay erişebilirliğin artırılmasına yönelik çalışmalar devam etmektedir.

Engelliliğin önlenmesi amacı ile her bebeğimize;

Yeni doğan “İşitme Taraması”

Fenilketonüri, Biyotidinaz ve Hipotiroidi Taraması,

Gelişimsel Kalça Displazisi Erken Tanı Ve Tedavisi

Hemoglobinopati  taramaları yapılmaktadır.
i.jpg

Sağlık kuruluşlarında engelli ve yaşlı hastalara hizmet alımlarını kolaylaştıracak, işlemlerinde yardımcı olacak refakatçi personel (hostes hizmeti) temin edilmesi,

işitme engelli hastalarla iletişimi sağlamak üzere işaret dili bilen personel istihdam edilmesi, poliklinik hizmetlerinde öncelik sırasına uygun hareket edilmesi, engelli vatandaşlarımızın sağlık kuruluşlarına kayıt ve kabul işlemleri yapılırken özel durumuna uygun şekilde gerekiyorsa oturması sağlanarak işlemleri yapılması, engelli ve kimsesiz hastaların başvurdukları sağlık kuruluşundan başka bir sağlık kuruluşuna nakli gerektiğinde, imkanlar ölçüsünde transferi sağlanması, engellilere sunulan sağlık hizmetleri konusunda ilgili personel hizmet içi eğitim programlarına alınması ve eğitimlerinin sürekliliği sağlanması çalışmaları devam etmektedir.

Engelli Sağlık Kurulu raporlarına yönelik Engellilik Sağlık Bilgi Sistemi yazılımı tamamlanmış ve pilot uygulamaya geçilmiştir. Engelli sağlık kurulu raporları ile ilgili yönetmelik çalışmaları sürdürülmektedir.

Engelli sağlık kurulu raporu veren 396 kamu ve üniversite hastanesi, 38 hakem hastanede engelli bireyler için sağlık kurulu raporları düzenlenmektedir.

Evde sağlık hizmetleri;

Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, STK’lar ve belediyelerle ortak olarak yürütülmektedir. Evde sağlık hizmeti kapsamında KOAH vb. solunum sistemi hastalıkları olanlara; yatağa bağımlı hastalara, terminal dönem palyatif bakım hastalarına, ileri derecedeki kas hastalığı olanlara hizmet sunulmaktadır.

Evinde sağlık hizmetine ihtiyacı olan bireylere muayene, tetkik ve tahlil, tedavi, tıbbi bakım, takip ve rehabilitasyon hizmetleri sunulmaktadır. Aile hekimleri, mobil ekipler, evde sağlık hizmet hastane birimleri, evde sağlık ağız ve diş sağlığı birimleri evde sağlık hizmetlerinde görev almaktadırlar.

Ülkemizin tamamını içine alan uygulama ile Ocak 2014 sonu itiabriyle 395.589hastaya, evde sağlık hizmeti birimlerimizin ev ziyaretleri ile hizmet sunulmuştur.

Engelliliğin önlenmesinde, engellilere karşı gerekli tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin sunulmasında, bireylerin engellilikle ilgili farkındalığının artırılmasında ve engellilerin kendi haklarının bilincine varmasında, sağlık sektöründen, eğitim sektörüne kadar pek çok sektörün iş birliği içinde olması çok önemlidir.