SAĞLIK KURUMLARI “SAĞLIK İÇİN HAREKETE” GEÇTİ
09 Ekim 2017

SAĞLIK KURUMLARI “SAĞLIK İÇİN HAREKETE”GEÇTİ

Modern yaşamın yol açtığı sorunların başında hareketsizlik geliyor. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkan hareketsizlik birçok ciddi hastalığa zemin hazırlıyor. Son yıllarda yapılan araştırmalar yalnızca sağlıklı kişilerin sağlığını sürdürmesinde değil, kronik hastalıkların oluşmasında ve önlenmesinde düzenli yürüyüş ve egzersizin önemini ortaya koyuyor.

Artık diyabet, kalp damar hastalıkları, kireçlenme, osteoropoz, hipertansiyon ve hiperlipidemi (kan yağlarının artması) gibi birçok hastalığın tedavisinde sadece ilaç kullanımının yeterli olmadığı kanıtlanmış durumda, her fırsatta ya bilgisayarın başına geçen ya da ellerine tabletleri, akıllı telefonları alan çocuklar da artık hareketsiz yaşamın etkisi altına girmiş durumda. Bilgisayar başında geçirilen saatlerin artması, çocukların park ve bahçe yerine dört duvar arasına sıkışmış olması küçük yaşlardan itibaren hareketsizliği beraberinde getirirken çağın salgını obezite başta olmak üzere çok ciddi hastalıklar da kolaylıkla kapıyı çalabiliyor. Teknolojideki gelişmenin de etkisiyle çocuk-yetişkin demeden her geçen gün daha çok kişiyi etkisine alan hareketsizliğe karşı, Sağlık Bakanlığı son yıllarda etkili çalışmalar yürütüyor. Yürümeyi teşvik etmek ve hem fazla kilolara hem de kronik hastalıklara savaş açmak amacıyla öne çıkan “Günde 10 bin adım” kampanyası ve uzmanların uyarıları ile yavaş yavaş bilinç uyanmaya başladı. Yürüyüş alanlarında, düzenli ve tempolu yürüyenlere rastlamak mümkün. Ancak toplumun geneline bakıldığında bu sayı son derece yetersiz ve daha alınması gereken çok yol var.

“10 Mayıs Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü” kapsamında hareketin sağlık için önemine yönelik bilinçlendirme kampanyaları yapılmaktadır. Bu amaçla 10 Mayıs 2017 tarihinde ilimiz Kültür Park’ta İl Sağlık Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Müdürlüğümüz ile işbirliği içerisinde, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, Sivil Toplum Kuruluşları, Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Mahmut Atalay Gençlik Merkezi, Bisiklet Tutkunları Grubu, Spor Lisesi, Atatürk Anadolu Lisesi, Dumlupınar İlköğretim Okulu ve Bahçelievler İlköğretim Okulu’nun katılımı ile birlikte "10 Mayıs Sağlık İçin Hareket Et Günü” etkinliği gerçekleştirildi. Etkinlik İl Sağlık Müdürü Dr. Metin ÖZTÜRK, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ahmet BARIŞ, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Ömer SOBACI ve kurum çalışanlarının katılımlarıyla sürdürüldü.

Etkinlikte saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından ilimiz Bahçelievler İlkokulu Halk Oyunları Ekibi tarafından Halk Oyunları sergilendi. Daha sonra katılımcılarla ile birlikte “10 Mayıs Dünya Sağlık için Hareket Et Günü” bisiklet etkinliği ve yürüyüşü gerçekleştirildi.

“10 Mayıs Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü” etkinliği kapsamında halat çekme yarışması, ip atlama, balon park eğlencesi ve sağlıklı yiyecek ikramı gibi etkinliklerle çocuklara mutlu anlar yaşatıldı.

Takımların yarışması sırasında izleyiciler ve takım koordinatörleri yarışmacılara hem tezahüratta bulundu hem de taktik verdi. Teknolojideki gelişmenin de etkisiyle çocuk-yetişkin demeden her geçen gün daha çok kişiyi etkisine alan hareketsizliğekarşı, hem eğitim de, hem de sosyal aktivitelerde geleceğimiz olan çocuklarımız bir nebze de olsa doyasıya eğlenme fırsatı buldu. Halat çekme yarışmasından sonra sağlıklı beslenmeye teşvik etmek amacıyla öğrencilere süt, kuruyemiş, elma, su ve misafirlere çay ikram edilerek, Sağlıklı Yaşam Aracımızın müzikleri eşliğinde ip atlandı çocuklara balonlar dağıtıldı.

Müdürlüğümüzün“10 Mayıs Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü” etkinlikleri kapsamında öğrenciler için tahsis ettiği balon park etkinlik alanında kuruldu. Balon parka yoğun ilgi gösteren çocuklar gönüllerince zıpladı, tırmanma parkurunda birbirleri ile yarıştı. Trambolinde zıplayan, kaydıraklarla kayan çocuklar eğlenceyi ve heyecanı bir arada yaşadı.

Aynı zamanda Hipertansiyon Günü etkinlikleri kapsamında katılımcılar tarafından yürüyüşte pankart açtı. Müdürlüğümüz tarafından açılan stantta da halka broşür dağıtılarak, bilgi verildi.

“Sizde sağlıklı bir yaşam için geç olmadan “Harekete Geçin

Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürlüğü