Kalp Sağlığı Haftası 10-16 Nisan
09 Ekim 2017

“Hızlı Davran Hayatını Kurtar”

klp.jpg

Kalp damar hastalıkları tüm dünyada 1. ölüm sebebidir. Ülkemizde ise  her 10 ölümden 4’ü kalp krizi nedeniyle oluşmaktadır. Kalp sağlığı ise çocukluktan  itibaren    başlar. Çocukluk döneminde kan damarlarında oluşan plaklar ilk etapta büyük oranda  tıkayıcı  olmasa da damar sertliği oluşturmakta ve çocukluk dönemi ölümlerini tetikleyebilmektedir.

Tüm yaşlarda kalp krizine bağlı toplam ölümlerin yarısı belirtilerin başladığı ilk 3-4 saat içinde ve çoğunlukla hastaneye ulaşmadan önce gerçekleşmektedir. Kalp krizi sırasında kalbe gelen kan akımı bozulmaktadır. Kalbe gelen kan akımının eski düzeyine gelmesi ne kadar gecikirse kalpte oluşan hasar o kadar artmakta, kişi hayatını kaybedebilmekte veya ileriki yaşamında yaşam kalitesini bozan sorunlarla karşılaşmaktadır.

Kalp krizi geçiren bir kişi için, tedaviye başlanıncaya dek geçen süre en önemli zaman dilimidir. Bu nedenle kalp rahatsızlıklarında ilk iki saatte  doğru tedaviye erişmek hayati önem taşımaktadır.

Toplumun farkındalığını artırmak amacıyla iki temel ilke hedef edinilmiştir.

1. Toplumun kalp krizi belirtileri konusunda bilinçlenmesinin sağlanması:

Kalp krizi belirtileri; göğüs, kol, boyun veya çene ağrısı, nefes darlığı, endişe ya da terleme, bulantı, kusma, nabız düzensizliğidir. Kalp krizi belirtileri ortaya çıkar çıkmaz acil tıbbi yardım çağrılmaması kalp krizi tedavisinin önündeki en büyük engellerden birisidir. Çünkü kalp krizi söz konusu olduğunda her saniye önemlidir.

2. Acil durumlarda 112’yi arayarak hastaneye ambulans ile gitmelerinin ve uygun tedaviye erişiminin sağlanması:

Kalp krizine hızla müdahale edilebilmesi için derhal 112 Acil Servisi aramanın ne kadar önemli olduğunun bilinmesi gereklidir.

Kalp krizinin farklı tiplerinin bulunduğu ve bunların tedavilerinin değişebileceği dikkate alınarak  “112 Acil Servisi zaman yitirmeden aranması; kalp krizinin doğru şekilde tedavi edilmesini ve hastaların uygun tedavi merkezlerine sevkini sağlayacaktır.

Hastaneye ulaşan hastaların rahatsızlıklarının kalp krizi olması durumunda ambulansın ilgili hastayı doğrudan   anjiyo  yapılan merkezlere ulaştırılmalarını sağlanması hedeflenmektedir.

Kalp krizi geçiren hastalarda ölüm oranını ve kalp yetersizliğini azaltmak, yaşam kalitesini artırmak amacıyla, hastanın uygun tedavi erişimini artırmak ve işlemin en iyi standartlarda yapılmasını sağlamak için  belirtilen bu iki maddenin toplumun tüm bireyleri tarafından bilinip  desteklemesi hayati önem taşımaktadır.

Kalp Krizi Sırasında Neler Yapılmalı?

Kriz Anında Acil Müdahale Nasıl Olmalıdır?

Eğer kalp krizi esnasında  yalnızsanız;

• Kişinin kalp krizi geçirdiği esnada tıkalı olan damarını açabilmek için yapacağı bir manevra   yoktur.  Bunun  yanında;  Öncelikle  ağrı  başladığı   anda  telefonla   112’yi arayarak durumu haber verin.

• Bulunduğunuz yerin kapısını aralık bırakın. Bu, yardıma gelecek olan kişinin işini kolaylaştırmış olur.

• Kuvvetli öksürük geçici olarak kan akımını artırabilir. Yeni başlamış bir pıhtıyı yerinden sökme ihtimali çok düşük olsa da burun deliklerinizi kapatarak kuvvetli biçimde öksürün.

• Bunun dışında kesinlikle bir şey yiyip içmeyin.

• Pencereyi açarak odaya oksijen girmesini sağlayın.

Bir kişi yanı başınızda kalp krizi geçirdiyse;

-Sağlık deneyiminiz yoksa kalp krizi geçiren birine müdahale etmeyin, başka

hastalara veya kendinize ait kalp ilaçlarını vermeyin.

-112 Aci
l `li arayarak hastayı en yakın tam donanımlı bir hastaneye ulaştırın.

-Sağlık  ekibinin  içeri  girebilmesi  için  kapıyı  aralık  bırakın
-Ambulansı beklerken, kalp krizi geçiren kişiyi uygun bir yere  yatırın

-Ayaklarını  kalp  seviyesinin  üzerine  kaldırarak, kalbe daha çok kan

akışının olmasını sağlamaya çalışın

-Üzerindeki sıkı olan kıyafetleri gevşeterek; kravatı çözmek gibi

yardımlarda bulunun

-Önemli olan, hastayı tetkik ve tedavilerinin, yerinde ve uygun şekilde

yapılabileceği bir hastaneye ulaştırmanızdır.

Kimler yüksek  kalp krizi  riski altında?

• Şeker hastaları
• Kolesterolü yüksek olan hastalar
• Hipertansiyon hastaları
• Orta yaş ve üzerindeki erkek ve kadınlar
• Menopoz sonrası kadınlar
• Sigara ve alkol kullananlar
• Kilolu kişiler
• Ailesinde kalp hastalığı bulunanlar ya da genç
 yaşta kalpten ölüm öyküsü olanlar.

SAĞLIKLI BESLENİN     SİZE UYGUN SPOR TÜRÜNÜ    GÜNDE 2,5-3 Litre su tüketin

HAYATINIZA YERLEŞTİRİN

1.Sağlıksız   yağ   ve

kolesterolü sınırlayın.          HAFTADA EN AZ 3 GÜN

2.Az yağlı protein                                SPOR YAPIN

kaynaklarını tüketin.

3. Yeterli meyve ve sebze

tüketin.

4.Tam tahılları tüketin.

5.Tuzu azaltın.

6.Porsiyon büyüklüğünü

kontrol edin.

7.Gün başlamadan günün

menüsünü  planlayın  ki,

sağlıksız beslenmeyin

8.İdeal kilonuzu koruyun

9. Alkol   ve   Sigara Kullanmayın

Tansiyonunuzu kontrol         Kan şekerinizi kontrol       STRESİN ESİRİ OLMAYIN

altında tutun                        altında tutun

KALP SAĞLIĞI ÇOCUKLUKTAN  İTİBAREN

BAŞLAR,  KALBİNİZE İYİ BAKIN SAĞLIKLI   KALIN!

Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürlüğü