21 MART DÜNYA DOWN SENDROMU FARKINDALIK GÜNÜ
09 Ekim 2017

Down Sendromu, bir kromozom anomalisidir. Sıradan bir insan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken genetik düzensizlik sonucu 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom bulunmasıyla kromozom sayısı 47’dir.Down Sendromu bir hastalık değil, sadece genetik bir farklılıktır. Bu farklılık hamilelik sırasında veya doğumda belirlenebilir. Down sendromuna her 800 ile 1000 doğumda  bir oranında rastlanır. İstatistik verileri gösteriyor ki anne yaşının ileri yaşta olması  bu oranı artırmaktadır.

    dw1.jpg

 Down sendromu vücuttaki yapısal ve fonksiyonel değişiklikler ile ayırt edilir. Başları diğer çocuklara göre daha küçük ve arka kısmı yassıdır. Enseleri geniş ve kısadır. Gözleri birbirinden ayrı ve çekik görünümlüdür. Burun yapısı köklere doğru basık, ense boğumludur. Elleri geniş yapılı, parmaklar tombul ve kısa görünümdedir..

Down sendromunun sağlığı etkilediği sorunların başında ise kalp yetmezliği riskleri, gastroözafagal reflü hastalığı, sürekli devam eden kulak enfeksiyonları, uyku apnesi ve tiroid bezi bozuklukları riskleri sayılabilir. Genellikle down sendromu hafif derecede veya orta derecede öğrenme güçlüğü gibi sorunlar taşır. Çocuklarda konuşma geç gelişir.

   dw2.jpg


Down sendromlu olan çocuklar topluma kazandırılmalı ve istedikleri gibi sağlıklı bir yaşam sürmeleri gerekmektedir. Bu nedenle özel bir eğitime ve ilgiye ihtiyaçları vardır. Doğumla birlikte bu eğitime hemen başlanmalıdır. Önce aile eğitime başlanması, çocukların gelişimi açısından oldukça önemlidir.

dwn.jpg