Sevdiklerin İçin, “BAĞIMLI” Olma
09 Ekim 2017

Sevdiklerin İçin, “BAĞIMLI” Olma

Bağımlılık; "Kişinin kullandığı maddeyi b irçok kez bırakma girişiminde bulunmasına rağmen bırakamaması, giderek madde dozunu arttırması, kullanmayı bıraktığında yoksunluk belirtilerinin ortaya çıkması, zararlarını görmesine rağmen madde kullanmayı sürdürmesi, zamanının büyük bölümünü madde arayarak geçirmesi" olarak tanımlanmaktadır.

Her yıl 1-7 Mart tarihleri arasında kutlanan Yeşilay Haftası, sigara, alkol ve her türlü bağımlılık yapıcı maddelerin vermiş olduğu zararlara dikkat çekmek ve toplumun bağımlılık konusunda bilinç ve farkındalık düzeyinin arttırılmasını amaçlamaktadır.

Önemli halk sağlığı sorunlarından olan sigara, alkol ve uyuşturucu maddelerin kullanımı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemini korumaktadır.

Sevginin Boşluğunu Zehirle Doldurmayın

“Uyuşturucu-yapıştırıcı madde ile mücadele” kapsamında

Müdürlüğümüz, il genelinde madde kullandığı tespit edilen 18 yaş altı çocukların madde kullanımından uzaklaşması amacıyla çeşitli çalışmalar yürütmektedir.

    

    

Her nefes sizi son nefesinize yaklaştırır 

 Bu konuda neler yapıyoruz?

“Sigara ile mücadele” çalışması çerçevesinde sigara bırakmak poliklinikleri hizmet vermekte olup

Sigara kullanımının toplum sağlığına etkileri konusunda eğitim seminerleri düzenlenmekte, halkı bilinçlendirmek amacıyla broşürler dağıtılmakta, çeşitli kurum ve kuruluşlarda afişler sergilenmektedir.  Ayrıca ilimizde kurulan tütün kontrol kurulu ile tütün ürünleri satanlar dahil bütün ticari ve kamu kurumlarının denetimi yapılmaktadır. Sahaya çıkan denetim ekipleri kanun ve yükümlülükleri hakkında halkı bilinçlendirme faaliyetleri yürütmektedir.

     En büyük tuzak: “Bir defa denemekten ne çıkar?”

     “Alkol İle Mücadele”

      Alkol bağımlılığını ortadan kaldırmak için fizyolojik ve psikolojik tedavi süreçleri paralel olarak sürdürülmelidir.  

  • Alkollü araç kullanma sebebiyle ehliyetine el konulan sürücülerin ehliyetini yeniden kullanabilmesi için tamamlaması gereken “Sürücü Davranışları Geliştirme Eğitimi-SÜDGE” Müdürlüğümüzce yürütülmektedir. Kurs kapsamında alkolün kişi üzerindeki olumsuz etkileri ile ilgili bilinçlendirme çalışmaları yapılmaktadır.
  • Alkol bağımlılığı nedeniyle tedavi talep eden hastalara, danışmanlık ve tedavi hizmetleri için bilgi verilmektedir.
  • Bağımlılık ve bağımlılık ile mücadele konusunda bilinçlendirme faaliyetleri Müdürlüğümüzce yürütülmektedir.

Zararlı Alışkanlıklardan En Güzel Korunma Yolu: Hiç Başlamamaktır

İyi bir eğitim, düzenli bir aile ortamı ve toplum yapısı, madde bağımlılığı ve alkolle mücadelede yol almamıza yardımcı olacaktır. Uyuşturucu ve alkol bağımlılarının tedavisi zaman ve sabır ister. Tedavi altına alınan kişilerin tedaviyi kendilerinin istemesi ve kararlı olması gerekir.      

Yeşilay Haftası nedeniyle, tüm vatandaşlarımızın uyuşturucu, alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak, sağlıklı bir hayat sürdürmelerini dilerim.

     Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şube Müdürlüğü