Aşırı Tuz ve Şeker Kullanımını Azaltmaya Yönelik İşletmelere Teşvik Ziyareti…
09 Temmuz 2019

  • haber535_kapak.jpg
  • haber535_ (1).jpg
  • haber535_ (2).jpg
  • haber535_ (3).jpg
  • haber535_ (5).jpg
  • haber535_ (6).jpg
  • haber535_ (7).jpg


     Karapafed(Karadeniz Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu) Yönetim Kurulu Başkanı Rasim ÇAKICI, Çapder(Çorum Aşçılar ve Pastacılar Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa SÜMER, İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Şube Müdürü Sami DURDU, Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Birim sorumluları Ebe Selin YILMAZ ve Diyetisyen Özlem GÖK tarafından Çorum İlindeki Kafeler ve Lokantalara Aşırı Tuz ve Şeker Kullanımını Azaltan Lokantacılar ve Pastacılar Protokolü kapsamında bilgilendirme ziyareti gerçekleştirildi.

    Program kapsamında gezilen Fas Kahvesi İşletme Sahibi Şükrü ŞAHİN, Kahveland İşletme sahibi Adil BALABAN ve baş aşçısı, Havuzbaşı Et Lokantası işletme Sahibi ve Çorum Aşçı ve Lokantacılar Odası Başkanı Burhan BALCI, Mado İşletme sorumlusu Yücel KURAK ve Mado baş aşçısı Aziz ATMACA  ziyaret edilmiştir.

     İl Sağlık müdürlüğü personelleri tarafından İşletme sahipleri protokol kapsamında bilgilendirip “Besinlerdeki Tuz kullanımı yüzde 4, şeker kullanımı her yıl yüzde 5 azaltılacağını birçok hastalığın nedeni olan aşırı şeker ve tuz kullanımı, insan sağlığını korumak amacıyla indirilmeye çalışıldığı Dünya Sağlık Örgütüne göre, kişi başı günlük tuz tüketim oranının 5 gram olması gerektiği  fazla tuz tüketimi en başta hipertansiyonun tetikleyicisi olduğu tuzun ayrıca mide kanseri, osteoporoz, böbrek hastalıkları, kalp krizi ile bağlantılı olduğu ifade edildi. Sağlık Bakanlığı olarak  'Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Eylem Planı' oluşturulduğu bu süreçte ekmekteki tuz oranını yüzde 25, salçada yüzde 64, zeytinde yüzde 50 azaltmayı başarıldığı 2014'te yayımlanan genelgeyle kamu kurumlarının kafeteryalarında ve yemekhanelerinde tuzluklar kaldırıldığı ifade edildi. Bu nedenle işletme sahiplerinin de artık masalardan tuzlukları kaldırması ve daha sağlıklı bir toplum oluşturmak amacıyla Sağlık Bakanlığı ile Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu ve Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu arasında "Aşırı Tuz ve Şeker Kullanımını Azaltan Lokantacılar ve Pastacılar Protokolü" imzalandı ifade edildi.

     Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilen Afişlerin ve broşürlerin dağıtımı sağlandı. İşletme sahiplerinden bu konuya eğilmeleri ve destek beklenildiği ifade edildi.