Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı
23 Mayıs 2019



KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ (KKKA) HASTALIĞI NEDİR?

Halk arasında bilinen adıyla kene ısırması olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ( (KKKA) hastalığı keneler tarafından taşınan bir virüsün bulaşmasıyla oluşan ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ağır vakalarda kanama gibi bulgular ile seyrederek ölümlere neden olabilen zoonotik (hayvanlardan insanlara bulaşan) karakterli bir enfeksiyon hastalığıdır. Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı özellikle kırsal kesimlerde kentlere oranla daha fazla görülmektedir.

KKKA HASTALIĞI NASIL BULAŞIR?     

*Virüsü taşıyan özellikle Hyalomma türüne ait kenelerin insan vücuduna tutunması,

*Virüsü taşıyan kenelerin çıplak el ile ezilmesi,

*KKKA virüsünü taşıyan hayvanların kan, doku ve diğer vücut sıvıları ile temas edilmesi,

*KKKA hastalarının kan ve diğer vücut sıvıları ile temas edilmesi ile bulaşır. (eldiven, önlük, maske v.b.) önlemler alınmalıdır.

KKKA’NIN TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Vücuduna kene yapışan kişiler 10 gün kadar ani başlayan ateş, baş ağrısı, halsizlik, bulantı, kusma gibi şikâyetler yönünden kendini izlemelidir. Böyle şikâyetlerin olması durumunda;  en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları halinde hastalığın teşhis ve tedavisi için gereken işlemler yapılabilmektedir. Destek tedavisi, tedavinin temelini oluşturur. Bunun yanında hastanın sıvı-elektrolitlerinin ve kan değerlerinin izlenmesi gerekmektedir.

KKKA AŞISI VAR MI?

Günümüz için modern anlamda insanlarda kullanılan bir aşı yoktur. Ancak aşı geliştirme çalışmaları Bakanlığımızın desteği ile ülkemizde devam etmektedir.

KİMLER RİSK GRUBUNDA

*Hastalığın görüldüğü bölgelerde yaşayan tarım ve hayvancılık ile uğraşan çiftçi ve çobanlar,

*Kasaplar ve mezbaha çalışanları,

*Veteriner hekimler,

*Askerler,

*Korunmasız olarak kamp ve piknik yapanlar,

*KKKA hastaları ile temas eden sağlık personeli,

*Laboratuvar çalışanları

*Hasta yakınları risk altındadır.

KORUNMA VE KONTROL

Kene riski olan yerlerde bulunulduğunda vücudu tamamen örtecek giysiler giyilmeli ve açık renkli elbiseler tercih edilmelidir.

Kenelerin vücuda gireceği açıklıklar kapatılmalıdır. (pantolon paçalarının çorap içine konulması, çizme giyilmesi vb..)

Vücut kene yönünden sık sık kontrol edilmelidir. Özellikle göğüs çevresi, kulak arkası, diz arkası, koltuk altları, ense, saç dipleri ve kasıklar kontrol edilmelidir.

Özellikle bebek ve çocuklar kırsal alan ziyaretinden sonra kontrol edilmelidir.

Vücut üzerinde keneler öldürülmemeli patlatılmamalı çıplak el ile dokunmadan en kısa sürede, varsa eldiven takarak veya uygun bir bez parçası, naylon, yaprak vb. ile tutarak çıkartılmalıdır.

Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla sigara basmak veya kolonya ve gazyağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır.

İnsanların veya hayvanların kanlarına korunmasız temas edilmemelidir.

Kene vücuttan ne kadar çabuk çıkarılırsa hastalık riski de o kadar azalmaktadır.