overlay

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü

Bilgilendirme :
  "31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü" kapsamında Hitit Üniversitesi Çorum Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Şehit Fikret  Metin Öztürk Konferans Salonu' nda 31 Mayıs 2018 Perşembe günü saat 14:00 'de panel yapılacaktır.

Tütün kullanımı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından, dünyanın şimdiye kadar karşılaştığı en büyük halk sağlığı tehditlerinden biri olarak tanımlanmakta ve doğum öncesi dönemden başlayarak, insan yaşamının bütün evrelerinde 50’den fazlası kanser olmak üzere, ölüme kadar götüren pek çok sağlık sorununa yol açmaktadır. Dünyada yılda 7 milyon kişi ülkemizde de yaklaşık 100 bin kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir.
Araştırmalar sigara içen her iki kişiden birisinin sigaranın neden olduğu bir sağlık sorunu yüzünden hayatını kaybettiğini ortaya koymaktadır.

Tütün kullanımının dünya çapında insan sağlığını tehdit edebilecek boyutlara ulaştığı görülmektedir. Ülkemizde de 2004 yılından itibaren bu mücadeleye yönelik çalışmalar ivme kazanmış, özellikle 2008 yılından itibaren yürütülen çalışmalar tüm dünya da bir başarı hikayesi olarak kabul edilmiştir. Bu çalışmalar, sadece tütün yasakları ve cezalarını kapsamamış, eğitim ve bilgilendirme çalışmalarıyla desteklenmiştir. Ayrıca medya kampanyaları çerçevesinde birçok eğitici kamu spotu yayınlanmış ve yayınlanmaya devam etmektedir. Tütün dumanına maruziyetin önlenmesi, dumansız hava sahası, tütün ürünlerinin reklam ve tanıtımının yasaklanması, tütün kullanımının zararlarını açıklayıcı geniş medya kampanyalarının düzenlenmesi, sigara bırakmayı kolaylaştırıp teşvik edecek sigara bırakma hattı, sigara bırakma poliklinikleri ve ücretsiz ilaç desteği gibi uygulamalarla bu mücadelede ciddi kazanımlar sağlanmıştır.

DSÖ’nün ülkelerin tütün kontrol çalışmalarına rehberlik etmesi için tüm üye ülkelere önerdiği politika paketi olan MPOWER kriterlerinintamamını 2012 yılında yerine getiren dünyadaki ilk ülke Türkiye olmuştur.

Sigara Kullanımı ve Kalp Hastalığı İlişkisi

Tütün ürünlerinin zararları hakkında toplum bilincinin oluşturulması ve artarak devam etmesi amacıyla DSÖ tarafından 31 Mayıs, 'Dünya Tütünsüz Günü' olarak ilan edilmiştir. DSÖ, her yıl bugün için bir tema belirlemektedir.  DSÖ bu yıl 31 Mayıs gününe özel olarak “Sigara ve Kalp hastalığı”  temasını belirlemiştir.

Ülkemizde meydana gelen ölümlerin yaklaşık %40’ının nedeni kalp-damar hastalıklarıdır. Bu nedenle kalp-damar hastalıklarından korunma çok önemlidir. Kalp hastalıklarının meydana gelmesinde çok sayıda faktörün etkisi olmakla birlikte bunlar içerisinde en önemlisi sigara kullanımıdır. Sigara içenlerde kalp hastalığı riski, sigara içmeyenlerle kıyaslandığında 2-5 kat daha fazla bulunmakta­dır. Sigara içen kişilerin tansiyon ve kan kolesterol düzeyleri de yüksekse bu hastalıkların meydana gelme riski daha fazla olmaktadır.

Tütün ürünü kullanmaya bağlı ölümlerin yaklaşık 4’te biri kalp hastalıkları nedeni ile olmaktadır. Bu hastalıklar arasında da en büyük pay ise kalp krizine aittir. Sigara içen kişilerde damar yapısı bozulur, zaman içinde damar sertliği (ateroskleroz) gelişir. Bu değişiklikler sonucunda damarda daralma olur, hatta daha ileri durumlarda damar tıkanabilir. Özellikle kalbin besleyici damarları olan koroner damarlarda daralma ve tıkanma sonucunda kalp krizi meydana gelir. Dünya Sağlık Örgütü de bu hususun önemine vurgu yapmak amacı ile bu yılın temasını kalp hastalıkları olarak belirlemiştir.

Sigara ile koroner kalp hastalığı ilişkisi yalnızca sigara içenler açısından değildir. Sigara içilen ortamda bulunan ve sigara dumanından pasif olarak etkilenen kişilerde de koroner kalp hastalığı riski artmaktadır. Benzer şekilde az sayıda (günde birkaç tane) sigara içenlerde de koroner kalp hastalığı sigara içmeyenlere göre daha fazla görülmektedir.

Sigaranın bırakılmasından sonra kalp hastalığı riskinde önemli azalma olur. Sigarasız geçen zaman arttıkça risk azalması daha fazla olur. Sigaranın zararları herkes tarafından bilindiği halde sigarayı bırakanların sayısı çok değildir. Bu nedenle sigara ile mücadele bakımından en etkili yaklaşım sigara alışkanlığının hiç edinilmemesidir.

Tütünle Mücadele Kapsamında Sağlık Bakanlığı Örnek Uygulamaları

4207 Sayılı Kanun kapsamında kamuya açık olan kapalı alanlarda sigara içilmesi yasaklanmıştır. Ülkemizin dumansız hava sahası haline gelmesinde denetim ekipleri tarafından yapılan denetimlerin yanı sıra toplum olarak konuya duyarlılığımız da oldukça önemlidir.

Kanunla yasaklanmış alanlarda sigara içenleri Alo 184’ü arayarak bildirebilir veya telefonunuza yükleyebileceğiniz Yeşil Dedektör isimli mobil uygulama ile de ihlal ihbarında bulunabilirsiniz.

Eğer sigara kullanıyorsanız sigarayı bırakmak için öncelikle buna kendi iradenizle karar vermeli ve kendinizi buna hazırlamalısınız. Bu konuda destek için ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’nı arayabilirsiniz.  Ya da size en yakın Sigara Bırakma Polikliniği’nden hizmet alabilirsiniz. Bu konularda ayrıntılı bilgi içinwww.alo171.saglik.gov.tr internet adresini ziyaret edebilirsiniz.