"Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme" Eğitimi
07 Şubat 2019

  • haber113_kapak.JPG
  • haber113_1.JPG
  • haber113_2.JPG
  • haber113_3.JPG

     Ramazan ayında Hizmet İçi Eğitim Planı Kapsamında, İl Sağlık Müdürlüğü Toplantı Salonunda Çorum Halk Sağlığı Müdürlüğü personellerinden Diyetisyen Elif KAYALI KARAKUŞ tarafından, “Ramazanda ve Bayramda Beslenme” konulu eğitim gerçekleştirildi. İl Sağlık Müdürlüğü personellerine verilen eğitimde; 

    Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için sahur öğününü atlamamak gerektiği, sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmasının önemi vurgulandı. Sıvı ihtiyacını karşılamak için iftar ve sahur arasında 2 lt. sıvı alınması gerektiği belirtilerek,  ana yemekler olarak, etli, tavuklu veya hindi etli sebze yemekleri bol koyu yeşilli salatalar ve makarna, bulgur gibi tahılları tüketilmesi gerektiği ifade edildi. Ayrıca sindirim sistemi rahatsızlıklarının önlenmesi açısından yemeklerde lif oranı yüksek yiyecekler (kuru baklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler) ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, hoşaf ve kompostolar, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih edilmesi tavsiye edildi.

Bayramda sağlıklı beslenme önerileri

-Bayram sabahına hafif bir kahvaltı ile başlanmalı

-Peynir, yumurta, tam tahıllı ekmek ve bol domates, salatalık, yeşilbiber tüketilmeli

-Eski beslenme düzenine geçişte sıvı alımı artırılmalı,

-Su yanında kahve ve çay tüketimi sınırlandırıp; sıvı olarak ayran, taze sıkılmış meyve suları veya komposto gibi içecekler tercih edilmeli,

-İftarda olduğu gibi bayramda da yemekler, porsiyon kontrolü sağlamak için yavaş ve iyice çiğneyerek tüketilmeli,

-Bayram boyunca yağlı, hamurlu ve kızartılmış besinleri fazla tüketmenin sindirim sisteminde hazımsızlık, reflü gibi sorunlara neden olabileceği unutulmamalı,

-Şerbetli tatlılar yerine sütlü, meyveli tatlılar, dondurma tercih edilmeli,

-Bayram ziyaretlerinde tüketilen şeker ve tatlıların miktarına dikkat ederek diğer öğünde alınması gereken kalori miktarı sınırlandırılmalı,

-Fiziksel aktiviteyi arttırmak için bayram ziyaretleri yaparken yakın yerlere yürüyerek gidilmeli.

Ve unutulmamalı ki; “Yemek için değil, Yaşamak için yemeli”